Китайските власти са започнали разследвания на някои от хората, които са били на протестите през уикенда срещу COVID-ограниченията, предаде Ройтерс, позовавайки се на трима души, които са участвали в демонстрациите в Пекин.

На един от източниците са му се обадили от полицията и са го помолили да се яви в полицейски участък, за да представи писмено какво е правил в неделя вечер.

В друг случай студент се е свързал с колежа си и е бил попитан дали е бил в района, където са се случили събитията, и да предостави писмен отчет.

"Всички ние отчаяно изтриваме историята на чатовете си", заяви пред Ройтерс един от протестиращите в Пекин, който предпочете да остане анонимен. "Просто има твърде много полиция. Полицаи дойдоха да проверят личната карта на една от моите приятелки и след това я отведоха. Не знаем защо. Няколко часа по-късно я освободиха."

През уикенда недоволство от строгите политики за превенция на COVID три години след началото на пандемията прерасна в по-широки протести в градове, разположени на хиляди километри един от друг.

Най-голямата вълна от гражданско неподчинение в континентален Китай, откакто президентът Си Цзинпин пое властта преди десет години, се случва в момент, когато броят на случаите на COVID-19 е достигнала рекордно високи стойности на ден, а големи части от няколко града са изправени пред локдауни.

В Шанхай и Пекин полицията е засилила патрулирането в районите, където някои групи в Telegram са предложили хората да се съберат отново, за да гарантира, че няма да се стигне до събирания.

"Наистина е страшно", казва 22-годишният жител на Пекин Филип Цин за големия брой полицаи по улиците.

Жителите съобщават, че полицията е искала от преминаващите през тези райони телефоните им, за да провери дали имат инсталиран VPN и Telegram.