Китайски градове, сред които и столицата Пекин, съобщиха за рекорден брой заразени с коронавирус днес, предаде Ройтерс.

На национално ниво са регистрирани 16 072 нови случая, заявиха китайските здравни власти. Това е най-големият брой заразени в Китай от 25 април насетне.

Рекорди бяха поставени в Пекин, Чунцин, Гуанчжоу и Чжънчжоу, въпреки че в китайската столица новите случаи са малко над 400, а в останалите градове са хиляди.

Пропорцията на заразените е изключително малка в сравнение с други страни, но китайските власти се придържат към строгата си политика за нулев ковид.

Страната се отличава с поддържането на стриктна схема на блокировки, карантини и масови тестове, за да се сведат случаите до минимум. Но в петък намали времето, което пристигащите пътници и близки контакти ще трябва да прекарат в хотелска карантина, и облекчи изискванията за проследяване на контакти. Карантината за близки контакти от втора степен на заразени също беше премахната.

Целта е да се намалят икономическите загуби от локдауните, но въпреки това управляващата Китайска комунистическа партия заяви, че ще продължи да се придържа към стратегията за нулев ковид. Само един човек на домакинство има право да излиза навън, за да купува хранителни продукти в районите, където има регистрирани случаи на заразени.