Десетки градове в цял Китай, включително Ухан, където бе регистриран първия случай на коронавирус в света, влизат в локдаун, предаде Би Би Си. Причината е политиката за нулев COVID на президента Си Дзинпин, а вече трети ден в страната са регистрирани над 1000 случая на инфекцията.

От 24 октомври около 207 милиона китайци в 28 града са засегнати в различна степен от противоепидемичните мерки. В различни райони, квартали и региони са наложени около 200 локдауна, най-вече на местата, определени от властите, със среден и висок риск. 

По-рано през месеца китайският лидер призова да не се отстъпва от възприетата линия за борба с коронавируса, като я определи като "човешката война за спиране на разпространението на заразата". Придържането към тази политика идва въпреки нарастващата обществена умора и гняв от блокадите и ограниченията за пътуване. Икономиката на страната също понесе удар в резултат - БВП спадна с 2,6% през трите месеца до края на юни спрямо предходното тримесечие.

Повече от 800 000 жители в един от кварталите на Ухан трябва да останат по домовете си до 30 октомври.

"Вцепенени сме. И се чувстваме все по-вцепенени", коментира един от засегнатите граждани. 

В списъка на градовете е и административния център на провинция Хънан - град Джънджоу, където се намира най-голямата в света фабрика за производство на iPhone. От компанията Foxconn, която изпълнява поръчките на Apple съобщиха, че са осигурили помощ за затворените по домовете си работници. Локдаунът обаче ще засегне сериозно производството на новия модел на марката.

Дори по-далечни региони, като Тибет, бяха засегнати от действията на властите, след като по-рано тази седмица се появиха кадри, показващи редки широкомащабни протести срещу строгите мерки за нулев COVID в регионалната столица Лхаса.