Китай планира значително да ограничи броя на изкачващите Еверест

Около 60 000 алпинисти и водачи посещават северната част на планината, която се намира на китайска територия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Китай решава да ограничи до 300 човека годишно изкачването от северната страна. За миналата година от северната страна са се качили 202. Интересно ограничение.

а от тях колко реално ще успеят да го направят е съвсем друга бира;)

dotan

Става въпрос за разрешителните за изкачване, които са задължителни и струват не малко пари. А колко души взели разрешително ще успеят да стигнат върха е съвсем друга тема...

Тези форумчета са пряко отражение на умствения капацитет на масата. Трагично нисък, за съжаление...

Защото акъла на алпинистите е по-голям ли? Да превърнат върха във сметище..

Явно ни си ходил в Непал и изобщо региона да видиш кои хора най-вече превръщат всичко наоколо в сметище.. Местните 90% са с 0 култура за опазване на околната среда, независимо в планината или равнитата..

Това което някой смятат за подвиг китайците ще го сведат до рутинна работа на хигиенисти;)

Тия са извънземни, виж само клипове с каква скорост работят!

dotan

Изкачването по класическите маршрути от север (Китай) и от юг (Непал) с кислород отдавна не се смята от алпинистите за подвиг при положение, че срещу определена сума пари ще те качат догоре ако си в добра кондиция и физически здрав. Истинските алпинисти търсят вече други възможности за изкачване по различни маршрути, които са наистина предизвикателство...

Почвам да се замислям има ли изобщо разлика м-у оргазма на алпинистите да се катерят докато няма какво да дишат и оргазма на секс маниаците да се съвкупляват докато се душат?! Второто дори е по-безопасно.

Проблемът е в меката патка.

Калинче, и от кога този връх "порасна" с цели два метра?

Хималаите се издигат с по около 5 см годишно. Ерозията е с противоположно действие, но някак не изглежда реално да се е запазила височина измерена преди 50 години.

Взривете няколко километра от върха на "пирамидата" Еверест, за да не бъде вече най-високият връх на Земята и проблемът (може би) ще се реши.

направо да ги спре! всяка година тонове лайна и боклуци от психопати от цял свят!

Трябва да принудят и Непал да направи същото. И тоя алпинисто/туристооток да се насочи към другите осемхилядници или към неизкачвани или рядкоизкачвани върхове над 7000 м. Стига с тая мания да се атакува само Еверест. И то в повечето случаи - от хора без голям планинарски опит и по комерсиални подбуди.

И там ли го замърсихме бе?! Е гати вида сме

Че горе не остана място човек да замръзне на спокойствие...

става и на Черни връх по Нова година по боксерки. като се обадиш, разбереш, че чайната не работи, и се емнеш в нощта. с приятели, които те снимат на жиесем.

Китай да направи комплекс от лифтове и бази ,да може всеки като си плати да си направи селфи на върха. :)

но всеки няма да може :) със сигурност.

Да го дадат на концесия на цеко. Опа, на жирардели.

може би дори малко закъсняло.