Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин обявиха серия от широкообхватни споразумения след втория ден на преговорите си в Пхенян, които включват обещание от страна на Ким да разруши основния севернокорейски ядрен комплекс, ако САЩ предприемат съответни стъпки, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Освен това беше обявено, че Корейската народнодемократична република (КНДР) ще приеме международни наблюдатели, които да следят затварянето на ключов обект за изпробване и изстрелване на ракети и обещание да работят заедно за домакинството на Летните Олимпийски игри през 2032 година.

Обявявайки, че са направили важна стъпка към мира на Корейския полуостров, след срещата си тази сутрин двамата лидери направиха съвместно изявление пред група репортери от двете Кореи. "Ние се споразумяхме да превърнем Корейския полуостров в земя на мира, без ядрени оръжия и ядрена заплаха", заяви Ким, застанал рамо до рамо с Мун. "Пътят към нашето бъдеще няма винаги да бъде гладък и може да се изправим пред предизвикателства и изпитания, които не можем да предвидим. Но ние не се опасяваме от насрещни ветрове, защото нашата сила ще нараства, докато преодоляваме всяко изпитание, основавайки се на силата на нашата нация", добави той.

Ким и Мун се усмихнаха и разговаряха, докато се насочваха към залата, където да одобрят окончателната версия на съвместното изявление, в което се казва, че те ще се борят за Корейски полуостров без ядрени оръжия и "за премахването на всички заплахи на войната". Те се споразумяха и Ким да посети Южна Корея в близко бъдеще.

С това изявление приключи третата среща на най-високо равнище между Ким и Мун. АП отбелязва, че двамата корейски лидери са подложени на засилващ се натиск от страна на САЩ да намерят начин за постигане на напредък в усилията си да накарат Ким да се откаже едностранно и напълно от ядрения си арсенал.

Но макар че включваше няколко привлекателни предложения, срещата изглежда не постигна големите стъпки, които очакваха мнозина във Вашингтон - като ангажимент от страна на Пхенян да предостави списък на севернокорейските ядрени обекти, ясен поетапен график или споразумение, което да позволи достъпа на международни инспектори, които да оценяват напредъка или да откриват нарушения.

Междувременно обаче Ким и Мун предприеха конкретни стъпки за намаляване на напрежението по границата си. Според съвместно изявление, подписано от министрите на отбраната, двете Кореи приемат да установят буферни зони по сухопътната и морската си раница, за да намалят военното напрежение и да предотвратят случайни сблъсъци. Освен това те приеха до септември да изтеглят 11 гранични поста от Демилитаризираната зона и да създадат забранена за полети зона над военната демаркационна линия, която разделя Корейския полуостров. Забраната ще важи за самолети, безпилотни самолети и хеликоптери.

Двете Кореи приеха да разоръжат граничното селище Панминчжон, което контролират съвместно, започвайки с премахването на мините. От района ще бъдат премахнати и граничните постове, а резултатите ще бъдат проверявани съвместно.

Туристи и наблюдатели ще могат да се движат необезпокоявани в контролираната от ООН част от Демилитаризираната зона, се казва още в изявлението.

Двете Кореи ще извършат първите съвместни издирвания за тленните останки на техни войници, загинали по време на Корейската война през 1950-1953 година. Районът, в който след разминирането ще бъдат извършени издирванията, е мястото на една от най-тежките битки от войната.

Въпреки че няма пряко отношение към сигурността, изявлението на двамата лидери, че ще се опитат да постигнат общо домакинство на Олимпийските игри, е важно по отношение на намаляване на напрежението и изграждане на доверие. То последва след решението на Пхенян да участва в Зимните олимпийски игри през февруари, което беше сметнато за успех и на двете страни.

Други решения имаха за цел да премахнат отдавнашни поводи за конфликти в отношенията между двете страни. С тази цел Сеул и Пхенян ще позволят повече контакти между семействата, разделени по време на войната. Освен това изглежда, че президентът Мун изпълнява предложенията си да помогне за изграждане на инфраструктурни обекти в КНДР и да отвори трансграничната железопътна линия.

В първите си изявления в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства договореностите, постигнати на срещата. Новините обаче доведоха до бърза и негативна реакция от страна на сенатор Линдзи Греъм от Републиканската партия, който изрази притеснения, че посещението на Мун в Пхенян ще подкопае усилията на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо и на постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли за налагане на "максимален натиск" върху Пхенян.

"Макар че Северна Корея спря да изпробва ракети и ядрени устройства, те НЕ са се постигнали напредък към денуклеаризацията", заяви Греъм в Туитър.

След приключването на основната работна среща за деня се очаква Северна Корея да организира масов спектакъл вечерта, на който Мун Дже-ин да бъде специален гост.

През последните няколко години Северна Корея беше поизоставила зрелищните масови игри, при които десетки хиляди изпълнителни танцуват и размахват плакати в унисон, създавайки огромни мозайки и лозунги. Те обаче бяха подновени за празненствата по повод 70-ата годишнина от създаването й. На едно от представленията по повод юбилея гигантска снимка на Ким и Мун, които си стискат ръцете на първата си среща през април, беше прожектирана на стената на трибуните за зрители на 150-хилядния стадион "Мей Дей" в Пхенян.

Тръмп: Много вълнуващо!

Американският президент Доналд Тръмп приветства договореностите, постигнати на срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин, определяйки ги като "много вълнуващи", предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Ким Чен-ун се съгласи да позволи ядрени проверки ... и трайно да премахне полигон и площадка за изстрелване в присъствието на международни експерти", заяви Тръмп в Туитър.

"В същото време няма да има ракетни или ядрени опити", каза той.

Във връзка с връщането в родината на тленните останки на американски военнослужещи, загинали в Корейската война, Тръмп заяви: "Останките на героите ще продължат да се връщат у дома в САЩ. Също така Северна и Южна Корея ще подадат съвместна кандидатура за домакинство на Олимпийските игри през 2032 г. Много вълнуващо!"