Руска делегация, оглавявана от министъра на отбраната Сергей Шойгу, ще посети Северна Корея за участие в тържествата в комунистическата държава тази седмица за отбелязването на 70-годишнината от севернокорейския "Ден на победата", съобщи официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА), цитирана от Ройтерс.

Че предстои подобна визита, потвърди и руското министерство на отбраната, предаде ТАСС. Тя ще започне днес и ще продължи до 27 юли.

Ведомството отбелязва, че посещението на Шойгу ще допринесе за укрепване на военните връзки между Русия и Северна Корея.

Денят на победата е официален празник в Северна Корея и се чества на 27 юли. На тази дата в КНДР се отбелязва годишнината от примирието, с което е сложен край на военните действия по време на Корейската война (1950 - 1953).

Освен от Русия, на тържествата за севернокорейския Ден на победата ще присъства делегация от Китай, която ще бъде оглавявана от члена на Политбюро на Китайската комунистическа партия Ли Хунчжун.

Посещението на двете делегации на практика ще бъде първата публична визита на чуждестранни официални представители в КНДР от началото на пандемията от COVID-19, отбелязва Ройтерс.

В началото на 2020 г. Северна Корея затвори границите си за всякакъв търговски и дипломатически обмен, включително и с Китай и Русия, които са основните икономически и политически партньори на Пхенян. От съобщенията на севернокорейските държавни медии не става ясно дали след посещението на делегациите ще настъпят някакви промени в политиката на Северна Корея.

Тържествата по случай Деня на победата се очаква да включват голям военен парад в столицата Пхенян, добавя БТА.

Вчера Китай заяви, че съблюдава "стриктно" санкциите на ООН срещу Северна Корея. Коментарът на Пекин беше направен в отговор на писмо на Г-7, ЕС и страни като Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея, които призоваха Китай да не позволява на КНДР да заобикаля санкционния режим чрез използването на китайските териториални води.

През юни износът на Китай за Северна Корея отбеляза осемкратно нарастване в сравнение с миналата година, когато изолираната държава отчиташе по десетки хиляди случаи на заразяване с КОВИД-19 на ден и беше затворила границата си с Китай.

САЩ междувременно обвиниха КНДР, че предоставя военна помощ на Русия за войната в Украйна, твърдение, което и Москва, и Пхенян отхвърлят.