Севернокорейският лидер Ким Чен-ун остро разкритикува местни чиновници заради забавянето на голям строителен обект, съобщиха днес държавните медии в Пхенян, цитирани от Асошиейтед прес и БТА. Това е втора подобна критика, свързана със състоянието на икономиката, през последните седмици.

Необичайно е за държавните медии да публикуват материали с критики на Ким спрямо официални лица. Експерти твърдят, че лидерът вероятно се опитва да подобри състоянието на колабиращата икономика и възнамерява да стовари отговорността за икономическите беди върху тях преди вероятно да даде старт на нова икономическа политика.

Последният гняв на Ким, който преговаря със САЩ за отказ от ядрената си оръжейна програма, се изля по време на посещение на строежа на електрическа централа в североизточната част на страната. След като отговорните лица го информирали за проекта и неговото забавяне, той останал "безмълвен" и "изключително разгневен", посочва севернокорейската официална новинарска агенция КЦТА.

Проектът е започнат още по времето и по нареждане на неговия покоен дядо - основателят на КНДР Ким Ир-сен, преди 30 г. "Ким подчерта, че правителството е определило обекта като целеви и завършването му трябва да бъде ускорено", съобщава КЦТА.

В началото на този месец, по време на посещение в две текстилни фабрики, Ким също разкритикува отговорните лица за лоша поддръжка на материалната база, за липсата на модернизация на производствените линии, за некомпетентност и други проблеми.

Поемайки властта след смъртта на баща си през 2011 година, 34-годишният Ким обеща да повиши жизнения стандарт и се опитва да си изгради имидж на млад и модерно мислещ лидер, влагайки същевременно големи усилия в изграждането на ядрен потенциал на страната. При неговото управление икономиката на Северна Корея бележи известно подобрение чрез въвеждането на някои капиталистически елементи, като например масови открити пазари.

САЩ и Южна Корея казват, че са готови да помогнат на Северна Корея да съживи икономиката си, включително и чрез постепенно намаляване на санкциите, ако тя се откаже от ядрената си програма, отбелязва АП.