Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви на конгреса на управляващата там Корейска трудова партия, че САЩ са "главният враг" на комунистическата страна, съобщи днес държавната агенция КЦТА, цитирана от Асошиейтед прес и ТАСС.

Ключът към установяването на нови отношения между Пхенян и Вашингтон е прекратяването на "враждебната политика" на САЩ към Северна Корея, подчерта Ким.


Според АП тези изявления на лидера са опит да се окаже натиск върху бъдещата администрация на САЩ начело с президента Джо Байдън, който нарича Ким Чен-ун "гангстер" и остро критикува проведените от президента Доналд Тръмп срещи на върха с него.

Говорейки на започналия на 5 януари конгрес, Ким подчерта, че Пхенян трябва да продължи да развива ядрения си арсенал, но добави, че той ще бъде използван само ако враждебни сили нападнат първи Северна Корея. Лидерът също така посочи, че неговата страна възнамерява да увеличи обсега на своите балистични ракети, способни да носят ядрено оръжие, до 15 000 км в съчетание с възможност за нанасяне на точен удар по цели на противника, както и да продължи програмата си за разработване на хиперзвуково оръжие и на собствена атомна подводница.

Южнокорейската агенция Йонхап напомня по този повод, като се позовава на доклад на южнокорейския Институт за политически изследвания "Асан", че Северна Корея може да извърши през първите месеци на администрацията на Байдън в САЩ изпитание на междуконтинентална балистична ракета, ако преговорите с Вашингтон по ядрения проблем не излязат от задънената улица.

Ким Чен-ун отбеляза също, че Сеул игнорира призивите на Пхенян да прекрати съвместните си военни маневри със САЩ и закупките на най-модерни оръжия. Според него отказът на властите в Южна Корея от този подход ще позволи да се открие път към подобряване на междукорейските отношения на основа на доверието и помирението. В противен случай Северна Корея ще бъде принудена да взаимодейства с южната си съседка "по друг начин", подчерта той.

Младият лидер се изказа за по-нататъшно развитие на приятелските отношения с Русия и Китай.

Говорейки за проблемите на икономиката на страната през следващите 5 г., Ким заяви, че развитието на металургичната и химическата промишленост са основни елементи за следващия петилетен план.

Като отбеляза, че показателите от изпълнението на предишния петгодишен план са се оказали значително по-ниски от заложените, той постави и други икономически акценти: да се привличат инвестиции, да се нормализира производството, да се укрепва селскостопанския сектор и да се увеличава производството на потребителски стоки.