Севернокорейските държавни медии показаха нов портрет на лидера Ким Чен-ун във военна униформа и автомат на бюрото, докато в Пхенян се провежда конгреса на управляващата комунистическа партия, предаде АФП.

На публични прояви Ким винаги е с цивилни дрехи. Той за първи път е показан в униформа, след като наследи властта от баща си след смъртта му през декември 2011 г. Новият портрет е показан след обещанието на Ким да подсили отбраната на КНДР седмици преди Джо Байдън да поеме поста президент на САЩ.

Огромният портрет показва Ким в бяла униформа и маршалска звезда на пагоните. Той седи пред стена с подредени книги, а на бюрото му има бинокъл и автомат. Портретът бе показан в сряда по държавната телевизия при репортаж за конгреса на Корейската трудова партия. Той виси в коридор на Двореца на културата „25 април“ в Пхенян.

Още снимки на Ким, включително един на гърба на кон, са подредени в коридора.Под ръководството на Ким Северна Корея отбеляза бърз напредък в ракетните и ядрените технологии. Има твърдения, позовавайки се на сателитни снимки, че Пхенян планира парад с военни елементи за отбелязване на конгреса. Макар Ким за първи път да е показан в официална военна униформа, подобни снимки на Ким са се появявали и по-рано, включително видеозапис от времето преди да стане лидер, където той е по-млад и строен и носи пагони на 4-звезден генерал.

Държавната телевизия KCTV показа и модернистичен бюст на Ким, съобщавайки, че той е подарък от китайския президент Си Цзинпин, който го поръчал на „най-известния скулптор“ на страната си.