Севернокорейският лидер Ким Чен-ун иска до края на годината да се проведе голям партиен форум, на който се очаква да бъдат обсъдени все по-напрегнатите отношения с Вашингтон и Сеул заради разширяването на ядрени и ракетни програми на Пхенян, предаде Асошиейтед прес.

Държавните медии на Северна Корея съобщиха днес, че Ким е председателствал заседание на Политбюро на управляващата Корейска трудова партия. Направен е бил преглед на изпълнението на държавните политики тази година и е било решено до края на годината да се състои пленум на Централния комитет на партията. Не бе съобщено обаче кога точно.

През последните години Ким организира партийни конференции в края на декември или началото на януари, за да направи преглед на състоянието на държавата и да обяви основните си цели в икономическата, външната политика и разработването на оръжия. Възможно е тези срещи да поемат ролята на новогодишните речи на Ким, които той спря да произнася през 2020 г. и на които съобщаваше важни новини.

На вчерашното заседание на Политбюро Ким заяви, че тази година страната е преодоляла "безпрецедентни трудности" във вътрешен и външен план,постигнала е напредък в развитието си и е издигнала на ново равнище "престижа и честта" на страната, съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА.

Северна Корея увеличи ракетните тестове тази година до рекордно високо ниво, възползвайки се от разделението в Съвета за сигурност на ООН, задълбочено заради руската инвазия в Украйна, за да ускори разработването на оръжия и да увеличи натиска върху Вашингтон и Сеул.

Ким освен това се бори да подобри дисфункционалната икономика на страната, подложена на големи санкции, влошила се през последните години при затварянето на границите заради пандемията от ковид. Възможно е и този проблем да бъде обсъждан на предстоящия пленум. Съобщенията на държавните медии за коментарите на Ким по време на заседанието на Политбюро вчера не включват конкретни подробности за това, което ще бъде обсъдено на партийния пленум.

КЦТА каза, че на заседанието на Политбюро Ким е заявил, че 2023 г. е решаваща година за постигане на целите, поставени от петгодишния план, приет на конгреса на управляващата партия през януари 2021 г. На него севернокорейският лидер обеща обновяване на икономиката и засилване на възможностите за ядрено възпиране като реакция на натиска на САЩ и приетите под тяхно въздействие санкции.