Украинският президент Володимир Зеленски не е искал да направи виртуално обращение по време на песенния конкурс "Евровизия" и неговите представители не са се свързвали с организаторите на форума, съобщиха от пресслужбата на държавния глава, цитирани от Украинформ.

Изявлението на прессекретаря Сергей Никифоров бе публикувано във Фейсбук.

По-рано днес беше съобщено, че Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който продуцира "Евровизия", е отхвърлил искане на Зеленски да се обърне към публиката на финала, който е в събота, 13 май. Вестник "Таймс" съобщи, че EBU, който обединява повече от 100 телевизионни оператори, е загрижен, че появата на Зеленски рискува да политизира събитието.  Медиятаа цитира и говорител на организацията да казва:  "Песенният конкурс "Евровизия" е международно развлекателно шоу и се ръководи от строги правила и принципи, установени от създаването му. Част от тях и един от основните принципи на конкурса е неполитическият характер на събитието".

"Информацията на вестник "Таймс" е невярна. Канцеларията на президента на Украйна не се е свързвала с организаторите на песенния конкурс "Евровизия" с предложение да бъде организирано онлайн обръщение на Володимир Зеленски по време на финала или на който и да е друг етап от конкурса", написа Никифоров.

По-рано говорител на премиера на Великобритания заяви, че "министър-председателят смята, че би било подходящо президентът Зеленски да направи обръщение на събитието, и ние сме разочаровани от решението на Европейския съюз за радио и телевизия", заяви говорителят на Сунак.

Тази година песенният конкурс се провежда във Великобритания, след като беше решено, че не е безопасно заради руското нашествие форумът да е в Украйна, чиито представители спечелиха миналата година.

Зеленски вече получи отказ да говори на няколко развлекателни и спортни събития. През март не му бе позволено да направи обръщение при раздаването на филмовите награди "Оскар", същото се случи и на световните футболни финали в Катар през декември.