Украйна многократно е искала от Русия да й предаде телата на десетки военнопленници, които според Москва са загинали при свалянето на руски военнотранспортен самолет от украинските сили, но Русия отказва, заяви служител на украинското разузнаване, предаде Асошиейтед прес.

Андрий Юсов, говорител на украинското военно разузнаване, повтори късно снощи по телевизията призива на Украйна за международно разследване на катастрофата от 24 януари, което да установи дали самолетът е превозвал оръжия или пътници заедно с екипажа.

Русия и Украйна си размениха обвинения във връзка с катастрофата, като Москва обвини Киев, че е убил собствените си хора, а Украйна отхвърли твърденията на Москва като "необуздана руска пропаганда".

Киев нито е потвърдил, нито е отрекъл, че неговите сили са свалили руския Ил-76, а твърдението на Русия, че при катастрофата са загинали украински военнопленници, не може да бъде независимо проверено, отбелязва АП. Украински официални лица подчертаха, че Москва не е поискала конкретен участък от въздушното пространство да бъде обезопасен за определен период от време, както се е случвало при предишни размени на пленници.

Някои оценки на западното разузнаване предполагат, че самолетът е бил свален с украинска ракета, въпреки че не могат да потвърдят наличието на военнопленници на борда.

Френски военен служител заяви пред AП, че Париж е стигнал до заключението, че украинските сили са използвали батарея ракети земя-въздух "Пейтриът", за да свалят руския Ил-76, като са стреляли от разстояние около 50 км.

Служителят, който говори при условие за анонимност, заяви, че украинската батарея очевидно е успяла да остане скрита, докато се е приближавала към целта, и след това е включила радарите си "за достатъчно време, за да нанесе удар".

Друг западен служител също заяви, че самолетът е свален от "ракетен удар, а в резултат на някаква механична повреда", и е почти сигурно, че ракетата е изстреляна от украинска територия. Служителят заяви, че "все още не е ясно" дали е превозвал украински военнопленници.

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви днес пред агенция РИА Новости, че Кремъл не е получавал украинско искане за предаване на телата.