Украйна и Русия твърдят, че стотици войници на противниковата страна са загинали в сраженията при Бахмут в рамките на последните 24 часа. Киев твърди, че украинските сили успяват да осуетят руските опити да превземат града, а руските сили, че са са вече на 1,2 км от административния център на града.

Украинският президент Зеленски съобщи, че за седмица са загинали 1100 руски военни, а 1500 са тежко ранени. Трима цивилни са загинали при руски обстрел в Херсон, съобщават украинските власти.

"За по-малко от една седмица, считано от 6 март, ние успяхме да убием повече от 1100 вражески войници само в бахмутското направление, необратими загуби за Русия, точно там, близо да Бахмут", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение. Той добави, че Русия е понесла и 1500 души "санитарни загуби", т. е. бойци, които са пострадали толкова тежко, че няма да могат да участват в по-нататъшни военни действия.

Агенция Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди тези данни по независим път.

Град Бахмут в Донецка област, Източна Украйна, става сцена на най-ожесточените сражения от началото на войната преди повече от една година. Всяка от двете страни в конфликта твърди, че другата е загубила там хиляди бойци.

Битката за Бахмут

Сведенията за хода на военните действия в района на Бахмут са противоречиви. Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, предположи днес, че руската офанзива за превземане на украинския град буксува.

"Ситуацията около Бахмут остава сложна, но украинските сили осуетяват руските опити да превземат града", каза днес командирът на украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от Ройтерс.

По думите му всички опити за превземане на града се отблъскват с артилерийски огън, танкове и друга огнева мощ.

Бойци на частната руска военна компания "Вагнер" "нападат от различни страни, опитвайки се да пробият нашата отбрана и да напреднат към централните райони на града", допълни Сирски.

По-рано командващ украинско военно подразделениеказа, че до пълното обкръжаване на Бахмут от руските сили остават не повече от четири километра. По улиците на града вече се водят сражения, заяви Денис Ярославски в ефира на украинската телевизия "Еспресо ТВ".

Вчера основателят на руската частна военна компания "Вагнер", която играе ключова роля в руската офанзива, Евгений Пригожин каза, че неговите бойци вече са само на 1,2 километра от административния център на Бахмут.

"Обстановката в Бахмут е много тежка, ВСУ (Въоръжените сили на Украйна) хвърлят безкрайни резерви", заяви днес Пригожин, цитиран от своята пресслужба, предаде ТАСС.

Той разказа, че "противникът се бори за всеки метър (земя), и колкото повече се приближаваме към центъра на града, толкова по-тежки стават боевете, толкова повече артилерия (стреля) по нас, толкова повече танкове".

"Ние обаче вървим напред, и ще продължим да вървим напред, и няма да посрамим славата на руското оръжие", обеща шефът на частната военна компания.

Външният министър на Украйна призова Германия да ускори доставката на боеприпаси и да започне обучението на украински пилоти на западни изтребители. Представител на ЕС заяви, че скоро фондът за закупуване на оръжия за Украйна може да бъде допълнен с 3,5 милиарда евро. Турция изрази увереност, че споразумението за износ на украинско зърно през Черно море може да бъде продължено и след изтичането му на 18 март. Москва посочи, че руски представители още не са участвали в преговори за удължаване на срока на споразумението.