По случай петата годишнина от пребиваването му на Марс, ТАСС припомня историята и някои от постиженията на "любопиткото":

- "Кюриосити" е четвъртият марсоход, "доставен" успешно на повърхността на Червената планета. Останалите три апарата, позиционирани безпроблемно на Марс, също са американски - "Соджърнър" (1997), "Спирит" (2004-2010) и "Опортюнити", който също кацна през 2004 г. и продължава да функционира и до ден днешен.

- Главната цел на "Кюриосити", както и на останалите роувъри, е да търси доказателства, че на Марс някога е съществувал живот.

За разлика от предишните мисии до Червената планета, предоставили солидни доказателства за наличието на вода на повърхността й, "Кюриосити" има задачата да търси органични материали и други химични съединения, необходими за зараждането и развитието на микробен живот.

Освен това събраните от марсохода данни ще помогнат в подготовката за изпращането на човек на Марс.

- "Кюриосити" (от англ. "любопитство") е част от дългогодишната програма на НАСА за изследване на Марс. Наименованието на марсохода е избрано през 2009 г. чрез гласуване в интернет измежду девет предложения на американски ученици. Името "Кюриосити" е предложено от Клара Ма от Канзас.

- Марсоходът "Кюриосити" е разработен и конструиран от специалисти от Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, Калифорния. За "доставянето" на роувъра на Марс е създаден космическият апарат Марсианска научна лаборатория, състоящ се сонда и спускаем модул, на чието име е кръстена и мисията. Стойността на проекта е 2,5 милиарда долара.

- "Кюриосити" се различава от предшествениците си най-вече с размерите си. Докато първият успешно позициониран марсоход "Соджърнър" е дълъг едва 65 сантиметра, а близнаците "Спирит" и "Опортюнити" са с дължина 1,6 метра, "любопиткото" е съпоставим с джип. "Кюриосити" е дълъг 3 метра, широк 2,7 метра и висок 2,2 метра. Теглото му е приблизително 900 килограма. Максималната му скорост на движение по равна твърда повърхност е приблизително 4 сантиметра в секунда.

Марсоходът разполага с шест колела, които го правят изключително маневрен. Всяко от тях е снабдено с шипове за по-добро сцепление с марсианския грунт.

- "Кюриосити" се управлява с команди от Земята. По-голямата част от тях се предават към марсохода от намиращите се в орбита около Червената планета американски апарати - към настоящия момент "Марс Одисей", "Марс рикънисънс орбитър" и "Мейвън". "Кюриосити" е в състояние самостоятелно да предава информация към Земята.

- Марсоходът разполага с роботизирана ръка, оборудвана с различни изследователски инструменти. Оборудването му включва шест технически (за контрол на движението) и навигационни камери. За снимки с научни цели "Кюриосити" използва апаратура, включваща седем камери. За научната си дейност марсоходът разчита на 10 различни инструмента.

- Пътуването на космическия апарат Марсианска научна лаборатория, "натоварен" с "Кюриосити", продължи над осем месеца след изстрелването му на 26 ноември 2011 г. от Кейп Канаверал, Флорида. За това време апаратът измина 566 милиона километра. Най-рисковата част от пътешествието беше кацането, наречено "седем минути терор".

Заради теглото на "Кюриосити" от близо 900 килограма беше невъзможно марсоходът да бъде спуснат чрез успешно използваните досега методи. Поради тази причина беше проектирана сложна система, наречена "небесен кран", благодарение на която - достойно за завършек на холивудски филм - "Кюриосити" успешно кацна на Марс.

Предишните два марсохода - "Спирит" и "Опортюнити" - през 2004 г. бяха спуснати на Червената планета обвити във въздушни възглавници и "отскочиха" до планираните им места за кацане.

Съгласно плана "Кюриосити" "стъпи" в района на огромния кратер Гейл. Спускането и кацането му бяха проследени от орбитиращата сонда "Марс Одисей".

През 2014 г. "Кюриосити" достигна основната си цел - планината Шарп, намираща се в центъра на кратера Гейл, която според учените е "запечатала" геоложката история на Марс.

- Мисията на "Кюриосити" беше разчетена за една марсианска година или около 23 земни месеца. Въпреки това марсоходът вече пет години работи на Червената планета и продължава да я изследва. За това време роувърът измина близо 16 километра и предаде на Земята над 200 000 изображения на марсианската повърхност.

Първото си откритие - русло на древна река, "Кюриосити" направи през септември 2012 г. През февруари 2013 г. за първи път марсоходът използва бормашината си на Марс. Две години по-късно роувърът се натъкна на следи от древно езеро в кратера Гейл, което вероятно е съществувало преди около 3,6 милиарда години.

През декември 2016 г. "Кюриосити" откри следи от елемента бор. Според учените наличието на въпросния елемент свидетелства за благоприятни условия за поддържането на форми на живот в миналото.