"Vax" беше избрана за дума на годината от лексикографите на Оксфордския английски речник, предава BBC. 

Думите, свързани с ваксините срещу COVID-19, са се увеличили значително пред 2021 г., като най-много се използват "двойноваксиниран", "неваксиниран" и "антиваксър". 

Според един от редакторите на речника Фиона Макферсън "vax" е бил най-очевидният избор, тъй като е направил и "най-поразителното въздействие".

"Думата е още от 80-те години на миналия век, но според нашия корпус рядко се е използвала до тази година", казва Макферсън.

"Когато добавите към това възможността за образуване на производни думи, веднага става ясно, че се откроява сред останалите новопоявили се или позабравени думи", добавя тя.

"Vax" и "vaxx" са дублетни форми, но по-често се среща изписването с едно "х".

Ето каква е и дефиницията на думата в Оксфордския речник: 

"vax" - съществително - ваксина, ваксинация;

"vax" - глагол - да поставя ваксина, да имунизирам някого; да създам имунитет;

"vaxxie" - съществително - селфи, докато или след като се ваксинирам;

"anti-vax" - прилагателно - такъв, който е против ваксинацията;

"antivaxxer" - съществително - човек, който е против ваксинацията;

"double-vaxxed" - прилагателно - такъв, който има 2 поставени дози от ваксината.

Използването на думата "пандемия" също се е увеличило тази година.

Oxford Languages ​​и Collins решават по отделно за своята дума на годината, а през 2020 г. Collins избра "локдаун".

Но Оксфорд реши, че това е безпрецедентна година с твърде много претенденти, така че  обхвана шепа нови ключови думи, включително блокиране, пожари и Covid-19, както и Black Lives Matter, WFH [работа от дома], ключови работници и отпуск.

Тазгодишният победител "vax" е записана за първи път на английски през 1799 г., докато нейните производни vaccinate и vaccination се появяват за първи път през 1800 г.

Всички тези думи в крайна сметка идват от латинската дума "vacca", което означава "крава". Според речника това се дължи на пионерската работа на английския лекар и учен Едуард Дженър върху ваксинацията срещу едра шарка с помощта на кравешка шарка - лека инфекция, която се среща при кравите - в края на 1790-те и началото на 1800-те.