Руският опозиционер Евгени Чупов, който преди 16 месеца потърси политическо убежище в България, вече има статут на бежанец. Това става ясно от решение на Държавната агенция за бежанците, съобщи  Свободна Европа, която разполага с него.

Съпругата на руснака и четирите им деца ще могат да останат с него.

Чупов е в България със семейството си повече от година. Той потърси закрила, защото смята, че в родината си не е в безопасност. 41-годишният преподавател по английски език води блог, в който критикува руските местни власти и активно се занимава с обществена дейност.

През 2015 г. създава движение, което се фокусира върху проблемите на един от големите московски райони. Активно участва в кампанията на опозиционни дейци за изборите на местния парламент - Московската Дума. Твърди, че е задържан многократно заради дейността си. През 2019 г. в Москва се провеждат избори за местния парламент. Тогава неговото движение подкрепя кандидата за депутат Иван Жданов, който е директор и главен юрист на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални.

През август 2019 г. Чупов подаде първата си молба за статут на бежанец, но получи отказ от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Той обжалва това решение в Административния съд - София град, но делото беше прекратено, защото ДАБ беше оттеглила своето решение, с което отказва на семейство Чупови да останат в България като бежанци.

"Семейството ми и аз сме много щастливи от това решение, особено след като първото беше отрицателно", каза пред Свободна Европа Чупов.

Историята на семейство Чупови придоби популярност чрез медиите - първо в Русия, а след това и в България.

"Те направиха така, че това да се случи. Силно вярвам, че това е силата на независимите медии и на неправителствените организации", каза Чупов.

И той, и съпругата му вече могат да търсят работа като учители по английски. Три от децата му ходят на училище, а най-малкият им син - на детска градина.