Тази сутрин президентският самолет се разби край руския град Смоленск и всички на борда, по последни данни - 97 души, загинаха. Сред тях бяха 60-годишният президент Лех Качински и съпругата му.

„На разстояние километър и половина групата за ръководство на полетите забеляза, че екипажът е увеличил вертикалната скорост на снижаване и самолетът започна да се снижава по-рано от обичайната траектория. Авиодиспечерът даде нареждане на екипажа да приведе самолета в хоризонтален полет и когато екипажът не изпълни тези указания диспечерът няколко пъти нареди самолетът да се пренасочи към резервното летище. Въпреки това екипажът продължи снижаването и за съжаление това завърши трагично”, уточни той, цитиран от "Фокус".

По данни на руските власти видимостта в този момент е била не повече от 500 метра заради гъстата мъгла.

При опит за кацане разбилият се самолет е слязъл недопустимо ниско и не е могъл да набере височина, за да излети отново, съобщи полската телевизия "ТВН 24", цитирана от ИТАР-ТАСС. Ту-154 се е спуснал на 2,5 метра от земята, когато пилотите решили да го издигнат за нов опит да кацнат на летището, твърди телевизията.

До катастрофата е довела грешка на пилота, посочи и експертът в сферата на авиацията Томаш Шулц в интервю за полския телевизионен канал Ти Ви Ен-24.
„Имало е проблем с пилота, който при обичайни условия би се отказал да приземява самолета, но този път той се е опитал да го приземи три или четири пъти, а това е извънредна ситуация”, посочи Шулц.
Експертът смята, че най-вероятно върху пилота е оказван натиск да приземи самолета, тъй като на борда му са се намирали високопоставени полски ръководители. Те трябваше да посетят церемония в Катин, която имаше символично значение в отношенията между Русия и Полша.

Пилотите с голям стаж рядко вземат решение да кацнат от четвъртия опит. Обикновено, щом не успеят от втория, решават да кацнат на резервно летище, коментира във Варшава Дариуш Собчински, един от най-опитните пилоти в полската гражданска авиация, предаде БТА. Той съобщи, че лично е познавал пилотите на Ту-154, разбил се в Русия, и те са били професионалисти от висока класа. Според Собчински, щом са решили да направят четвърти опит за кацане, самолетът е бил технически изправен, посочва ИТАР-ТАСС.

През май миналата година катастрофиралият самолет е бил основно ремонтиран в руския завод "Авиакор" в град Самара, съобщи генералният директор на предприятието Алексей Гусев. Определен е бил ресурс за експлоатация от 25 години и 6 месеца, без да има забележки за по-нататъшното му използване. Откакто е започнала експлоатацията му, президентският Ту-154 е летял общо 5004 часа и е кацал 1823 пъти - сравнително малко за самолет от тази класа. Допреди месец самолетът на Качински имаше извършени общо към 50 кацания и 124 летателни часа след ремонта.
По-рано обаче стана ясно, че вече е имало няколко инцидента с този самолет, като преди две години Качински е оцелял при опасност от катастрофа.

Две от четирите черни кутии на самолета са намерени на мястото на трагедията. Руската телевизия показа кадри от мястото на катастрофата, на които ясно се вижда една от тях - "яркооранжевата сфера, прилична на голяма таблетка, без видими повреди по нея". Според експерт от руски авиоремонтен завод устройствата от този тип, монтирани на самолети Ту-154, издържат на силни удари - до 1000 джаула, а до 50 минути и температури до 1000 градуса по Целзий. Записват близо 40 параметъра на полета и работата на основните възли и пазят записите от последните 17-20 часа.

По предварителни данни на мястото на самолетната катастрофа е открито тялото на Лех Качински. Това е съобщил по телефона на агенция "Новости" високопоставен източник от правоохранителните органи на Смоленска област, работещ на мястото на инцидента. За разпознаване на загиналите ще са необходими допълнителни експертизи в това число ДНК анализи.
Телата на жертвите ще бъдат пренесени в Москва за разпознаване, съобщи руският премиер Владимир Путин, цитиран от Франс прес.

На 12 април в Русия е обявен национален траур, заяви пък руският президент Дмитрий Медведев в телевизионно обръщение към полския народ, предаде ИТАР-ТАСС. Всички обстоятелства на катастрофата ще бъдат най-внимателно разследвани, увери той. 

Братът близнак на покойния президент - ръководителят на партията "Право и справедливост" Ярослав Качински, е отлетял със самолет към мястото на трагедията. Много тежко преживява тази трагедия, но той е смел човек, цитира Франс прес председателя на парламентарната група на "Право и справедливост" Мариуш Блашчак. 
Майката на братята Качински - 84-годишната Ядвига Качинска, от един месец се намира в тежко здравословно състояние в болница. Не знам дали г-жа Качинска е уведомена за трагедията, допълни той.

Вижте още снимки