"Това е невероятният момент, когато един британски алпинист, смятан за мъртъв, беше намерен жив от дрон в Хималаите". Така английският "Дейли Мейл" описва видеоклип, който е запечатал откриването на издирвания в продължение на 36 часа шотландец Рик Алън в подножието на връх Броуд Пийк.

Случаят предизвиква възхита, но в същото време с горчивина напомня за българския алпинист Боян Петров. Той не успя да се зарадва на подобен шанс и през май тази година бе обявен за мъртъв след безуспешно издирване в подножието на връх Шиша Пангма.

Разликата в двете спасителни акции е в това, че за откриването на 65-годишния ветеран Рик Алън е използван високотехнологичен дрон. Шотландецът е засечен от устройството 36 часа след изчезването си. Той тръгнал на мисия в екип с екип с жена - сънародничката му Санди Алън, която също е ветеран - на 63 години. В последния момент тя се отказала да атакува Броуд Пийк заради появата на силен вятър. Рик Алън продължил сам и в крайна сметка успял да изкачи височината от 8051 метра.

Когато вятърът се успокоил, от базовия лагер забелязали, че раницата на шотландеца се търкаля сама по снега, но от него няма и следа. Тогава на помощ се притекли полският алпинист Бартек Баргил и брат му Анджей. Благодарение на техния дрон Алън е открит 36 часа след изчезването си. Кадрите от машината регистрирали точното местоположение на останалия без никаква храна и провизии мъж, както и това, че той все още се движи. С помощта на други алпинисти и шерпи Рик Алън бил свален с леки наранявания и замръзнали пръсти в базовия лагер, а след това евакуиран с хеликоптер към болница.

Британецът е опитен катерач и е сред най-популярните от тази област в родината си. Вече се е срещал с подобни премеждия, когато преди години заради измръзване губи половината от петите на краката си.