Огромен стенопис, озаглавен "Героите", стана център на вниманието в тайландската провинция Чианг Рай. Целта на авторите е да отдаде почит на операцията по спасяването живота на 12 млади футболисти и техния треньор, които бяха блокирани в пещера повече от две седмици. 

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Стенописът е изложен в "Арт Бридж" - частна галерия в Северен Тайланд, като част от изложба, посветена на успешната спасителна операция. Той е дело на екип от местни художници. На видно място е единствената жертва на акцията Саман Гунан. Той е бивш гмуркач от тайландския флот, който почина в опит да спаси футболистите.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Направена е също така и статуя на Саман Гунан, като 12-те момчета и техният треньор са представени в краката му от глиган и неговите прасенца (бел.ред. Името на футболния отбор се превежда буквално "Дивите глигани").

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Футболистите и техният треньор попаднаха в капана на пещерата Там Луанг на 23 юни и бяха открити от водолази на 2 юли. Последният бедстващ беше спасен 8 дни по-късно - на 10 юли.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Стенописът изобразява и част от спасителите, които изиграха ключова роля, за да измъкнат отбора жив.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Специално място заема и губернаторът на провинция Чианг Рай - Наронгсак Осотанакор, който оглави спасителната мисия. В отговор на въпрос за бъдещето на пещерния комплекс Народсак коментира: "Районът ще се превърне в жив музей на спасителната операция. Ще бъде създадена интерактивна база, която ще се превърне в основна атракция за Тайланд."