Най-малко деветима думи са убити, а 40 ранени днес при бомбени нападения срещу три църкви в индонезийския пристанищен град Сурабая, съобщи ДПА. 

Индонезийското разузнаване каза, че атаките вероятно са дело на свързаната с "Ислямска държава" организация Джемаат Аншарут Даулах (JAD). Тя е планирала да нападне на 11 май полицейски участъци, но тъй като полицията е научила и е била готова да реагира, ислямистите са избрали други цели, каза пред местна телевизия говорител на Националната разузнавателна агенция. Аман Абдурахман, предполагаемият водач на групировката, е подсъдим за нападение през 2016 г. в Джакарта, при което бяха убити осем души, включително четирима ислямистки бойци. 

Не е изключено атентатите да са свързани със затворнически бунт, избухнали неотдавна в строго охранявания затвор в градчето Депок, където се държат заподозрени в тероризъм, съобщи говорител на разузнаването. 

Първият взрив е отекнал в католическата църква "Санта Мария", последвали са експлозии в църква на петдесетници и в протестантска църква. 

Атаките са били извършени от камикадзета с мотоциклети и автомобили. В една от църквите е била обезвредена заложена в кола бомба.

Сурабая е вторият по големина индонезийски град. 

Индонезия е страната с най-многочислено мюсюлманско население в света и от 2000-та година е разтърсвана от атентати. Християните, много от които са от китайското малцинство, са около 9 на сто от населението на Индонезия, което е 260 милиона. 

Сред атентатите на остров Бали през 2002 г., взели 202 жертви, Индонезия предприе продължителна кампания срещу екстремистите. 

Днешните нападения са най-тежките след атаките срещу църкви, извършени на Бъдни вечер през 2000 г., когато загинаха 15 души, а близо сто бяха ранени