Карикатура на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, публикувана във френското списание "Шарли Ебдо", предизвика протести и дипломатически скандал. Проправителствените институции и медиите осъдиха скандалната проява.

Към осъждането на карикатурата се присъединиха и турските опозиционни партии, които определиха случая като неприемлив и съдържащ груби нападки срещу личността на президента Ердоган.

"Никоя страна няма право да представя карикатурно президента на дадена държава, няма право да му дава напътствия и да го позори. Няма да позволим подобно поведение, не приемаме това. В момента имаме напрежение с Франция. Във вътрешен план ние може да спорим и да се критикуваме, но когато се обърнем навън, ние виждаме Турция като едно цяло, като един народ от 83 милиона", заяви говорителят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Енгин Алтай.

Опозиционният говорител посочи още, представителите на неговата партия са обидени от нападките на френския президент Макрон по отношение на исляма и пророка Мохамед, на каквито той няма право, както няма право и да диктува какви реформи трябва да има в исляма.

Най-критичната към Ердоган и правителството прокюрдска ПДН също протестира срещу публикуването на карикатура на турския президент в списанието "Шарли Ебдо".

"Решително осъждаме такива прояви, тъй като те са провокативни, принизяват религиозните ценности на хората, расистки са и насаждат омраза и нетърпимост между хората от различни раси, националности, вяра и език. Нашата позиция е категорична", заяви председателят на парламентарната група на ПДН Бешташ.

Бившият премиер, а сега лидер на опозиционната Бъдеща партия, Ахмед Давутоглу посочи в Туитър,че "са напразни усилията на онези среди във Франция, които без срам нападат исляма и че никога няма да успеят да смажат универсалните ценности на мюсюлманите".

Случаят прерасна в дипломатически скандал в Турция.

Изпълняващият длъжността посланик на Франция в Анкара е бил повикан в турското външно министерство и случаят е бил остро осъден.

От Дирекцията по комуникациите към президентството съобщиха,че Турция ще предприеме съдебни и дипломатически действия заради карикатурата.

Турски медии съобщиха,че Анкара е подала протестна нота до Париж.