Сблъсъци между младежи и полицията избухнаха днес в Атина и Солун в края на демонстрации в памет на убит тийнейджър от полицията преди 14 години, предаде Франс прес.

В Солун 5000 души участваха в демонстрацията, в края на която младежи подпалиха кофи за боклук и хвърлиха коктейли "Молотов" и камъни по силите за борба с безредиците. Те отговориха със сълзотворен газ и заглушителни гранати.

В Атина, в квартала Екзархия, 6500 демонстранти също влязоха в сблъсъци с полицията.

Както всяка година на 6 декември по призив на левицата и правозащитни групи се организират демонстрации в памет на Александрос Григоропулос, убит преди 14 години на 15-годишна възраст в Екзархия.

Тази година протестите преминаха при високо напрежение, по-специално в Солун, където вчера 16-годишен тийнейджър от ромската общност бе сериозно ранен в главата с полицейски куршум. Той бе опериран и е в критично състояния.

Полицаят, открил огън по време на преследване на младежа, който избягал от бензиностанция, без да плати сметката си от 20 евро. Полицаят, произвел изстрела, ранил момчето, бе арестуван и ще бъде съден за опит за убийство. След като му бяха предявени обвинения, той е пуснат под гаранция.

Заради инцидента гневни протести на представители на ромската общност имаше в Солун и Атина вчера вечерта и по-рано днес.