Диверсиите и опитът за метеж на Евгений Пригожин са основните източници за тревоги на руснаците в момента, сочи проучване на комуникационната компания КРОС.

Между април и юни най-голям страх у руснаците е предизвиквала диверсионната дейност, която и сега е начело на списъка. Същевременно нейният индекс на тревожност, прилаган от компанията, е нараснал двойно. Тези нива се мерят на основата на анализа на новини в медиите, както и на постовете и коментарите в социалните мрежи. Ключовите събития, довели до "диверсионната тревожност", са атаките с дронове срещу Москва и други региони.

Метежът на Пригожин - източник на конспиративни теории

На второ място по индекс на тревожност е неуспешният метеж на групата "Вагнер". Както отбелязват авторите на проучването, мирното решение на кризата е породила редица конспиративни версии в социалните мрежи, които допринасят за по-нататъшното увеличение на тревожността.

На трето място като източник на страхове за гражданите на Русия са стихийните бедствия.

А на четвърто и пето - опасенията, свързани с украинското контранастъпление и ръста на ядрената заплаха.

По думите на директора на Центъра за изучаване на общественото мнение ВЦИОМ Валерий Фьодоров, основна причина за тревожността на руснаците през последната година и половина неизменно остава войната. "Що се отнася до метежа, той може да бъде поставен на второ място. Той имаше силен, но краткосрочен ефект - всичко стана много бързо, за един ден. Мнозина просто не успяха да се включат", казва Фьодоров пред вестник "Коммерсант".

Материалът е публикаван ТУК>>