Изправен пред предупреждения от голяма част от международната общност, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху изглежда решен да продължи напред с плановете си за анексиране на части от окупирания Западен бряг на река Йордан. Това ще е стъпка с огромни потенциални последици за палестинците и за региона като цяло.

Ето накратко какво знаем до момента:

Кога ще бъде извършено анексирането?

От 1 юли Нетаняху може да внесе предложенията за анексиране в израелския кабинет или в парламента. Тъй като се очаква този ход да бъде предприет в рамките на плана на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток, Нетаняху разполага с малък времеви прозорец за действие преди президентските избори в САЩ през ноември. Съперникът демократ на Тръмп, Джо Байдън, не подкрепя анексията.

Каква част от Западния бряг планира да анексира Нетаняху?

Израелският премиер би могъл да анексира до 30 процента от Западния бряг - делът от земята, който Израел би получил съгласно плана на Тръмп. Палестинците биха получили държава без допирни точки с Израел върху останалите 70 процента от територията.

Според неотдавнашно съобщение на американския новинарски сайт "Аксиос", позоваващ се на неназовани представители на израелските власти, се казва, че Нетаняху разглежда четири сценария, вариращи от анексиране на 30 процента от Западния бряг, до по-малко и по-символично анексиране.

Кой вариант е най-вероятно да предпочете Нетаняху?

Някои анализатори смятат, че Нетаняху може да започне с по-символично анексиране, включващо големи сектори със селища, където живеят само евреи - това означава, че реалността на терен няма да се промени значително. Ако няма голям отпор на такъв ход, той може да продължи с по-значително анексиране.

Кои основни играчи са казали, че са против анексирането?

По-голямата част от международната общност се обяви против анексирането, включително Европейския съюз и ООН. Те казват, че то застрашава възможността за постигане на израелско-палестинско мирно споразумение. Арабските държави също предупредиха, че анексията ще навреди на всякакво затопляне на връзките с Израел.

Йордания, която заедно с Египет е единствената държава в региона, поддържаща официални дипломатически отношения с Израел, предупреди, че анексирането може да навреди на отношенията им и да повлияе на сигурността в региона.

Има ли Нетаняху подкрепата на израелските депутати?

Изглежда Нетаняху ще успее да си осигури мнозинство да продължи с тази стъпка. Неговият министър на отбраната Бени Ганц обаче казал, че ще се противопостави на анексирането на райони с голям брой палестински жители, според израелския информационен сайт N12.

Каква е досега палестинската реакция?

Палестинският премиер Мохамад Щайе нарече плановете за анексиране "екзистенциална заплаха" и предупреди, че палестинците ще отговорят със свои собствени мерки. Палестинците вече изцяло отхвърлиха плана на Тръмп и отговориха с денонсиране на всички споразумения с Израел и САЩ. Военното крило на ислямисткото движение Хамас, което управлява ивицата Газа, каза, че анексирането ще е "обявяване на война".