Южноафриканският президент Сирил Рамафоса разведри малко атмосферата в разгара на кризата с коронавируса, като се отнесе самокритично и с хумор към непохватността си да си сложи правилно предпазна маска в пряко телевизионно предаване и си навлече множество весели коментари в социалните мрежи, предаде Франс прес.

В четвъртък вечерта по време на телевизионно предаване, излъчвано на живо и посветено на пандемията от коронавирус, президентът призова сънародниците си да носят предпазни маски и пожела да им покаже как да си ги слагат.

Но опитът му за демонстрация се превърна във фарс, след като Рамафоса успя да си сложи маската, щампована в африкански мотиви, на очите, а не на устата и носа.

"Нека кажа нещо на тези, които ме взеха на подбив", заяви президентът вчера по време на посещение в болница в Йоханесбург. "Ще направя телевизионен канал, където ще обучавам как се слага маска", заяви през смях президентът.

Хаштаговете #facemaskchallenge (#предпазнамаскапредизвикателство) и #CyrilMaskChallenge (#Сирилмаскапредизвикателство) станаха хит в социалните мрежи, а южноафриканците си правеха снимки с предпазни маски, закриващи очите им.

Потребител на интернет написа под снимката си: "Ако аз не мога да видя вируса, и той няма да може да ме види".

Епизодът с маската на президента донесе известно разведряване в страната, която живее в пета седмица на много строга изолация. РЮА е най-засегната държава на Черния континент с 3953 заразени от коронавирус, 75 от които са починали.