Повечето от новоназначените са на водещи поддръжници на успешната кампания за излизане на Великобритания от Европейския съюз, която бе подкрепена от мнозинството британци в референдума на 23 юни.

Вижте снимки >>>

Само час след като встъпи в длъжност, 59-годишната премиерка започна да обявява имената на новите министри, предаде БТА. Опитният досегашен външен министър Филип Хамънд поема финансовото министерство от Джордж Озбърн и така става вторият по важност човек в кабинета. Озбърн, един от най-ярките привърженици на оставането в ЕС, подаде оставка по-рано вчера, разсейвайки някои прогнози, че заради авторитета си в бизнес и финансовите среди може да остане в правителството, което трябва да води преговорите за излизане от ЕС.

Наблюдатели отбелязват, че освен като външен министър, зад гърба си Хамънд има още постове като министър на отбраната и на транспорта, което го прави политик с огромен опит. В края на миналата година британската преса го наричаше евроскептик, но той все пак подкрепи лагера на привържениците за оставане в ЕС.

Най-изненадващото назначение бе на бившия лондонски кмет, евроскептика Борис Джонсън. Лидерът на кампанията за Брекзит, смятан доскоро за главен претендент за наследник на досегашния премиер Дейвид Камерън, поема външното министерство. Според Ройтерс това е жест на помирение с цел да се заличат болезнените травми от разкола в партията по въпроса за отношенията с Европа. Самата Мей като досегашен вътрешен министър бе на страната на Камерън в усилията му да запази членството в ЕС.

"В ясно скъсване с миналото, което зашемети Уестминстър, тя връчи една от големите държавни служби на г-н Джонсън, бившия кмет на Лондон", пише  "Таймс" за нейния избор на външен министър.

"Чувствам се много горд от този шанс. Имаме огромна възможност да постигнем голям успех в новите ни отношения с Европа и света. Радвам се, че ще бъда част от тези усилия", са едни от първите думи на Джонсън след назначението.

ТАСС отбелязва, че роденият в Ню Йорк Джонсън до 2006 г. е имал и американско гражданство, но се е отказал от него заради големите си кариерни перспективи в Обединеното кралство. Този политик има не само английски, но и руски, еврейски, швейцарски и турски корени. Неговият прадядо Али Кемал известно време е бил вътрешен министър в Османската империя, добавя агенцията.

Друга видна фигура от привържениците на Брекзита - Дейвид Дейвис, става държавен министър, който ще води преговорите за "развода" с Брюксел.
Промоция получава и досегашният енергиен министър Амбър Ръд, който поема вътрешното министерство от Тереза Мей. Лиъм Фокс пък ще бъде министър на международната търговия.

Единственият ключов министър, който запазва поста си ,е военният - Майкъл Фалън. Той също бе противник на развода с ЕС.

В близките дни премиерът Мей ще продължи да попълва състава на кабинета си. Според британски медии тя търси баланс не само между досегашни привърженици и противници на Брекзита, но и между мъже и жени на министерски постове.

Тереза Мей получи назначението си от 90-годишната британска кралица Елизабет Втора. Ройтерс отбелязва, че това е вече 13-ят британски премиер подред по време на нейното дълго царуване. Тя се възкачи на трона през далечната 1952 г.

В първото си телевизионно обръщение като премиер Тереза Мей призова към обединяване на нацията.

"Ние вярваме в съюза не само между народите на Обединеното кралство, но и между всички наши жители, между всеки от нас, откъдето и да произхождаме. Това означава да водим борба с наболелите несправедливости", отбеляза тя.

Мей особено наблегна на необходимостта от борбата със социалната несправедливост и обеща, че това ще бъде една от основните теми на премиерството й.

"Ако сте се родили с черен цвят на кожата, то ще умрете 9 г. по-рано от останалите. Ако сте чернокож, наказателното съдопроизводство ще бъде по-грубо спрямо вас, отколкото ако бяхте бял", отблеляза тя с горчивина.

"Правителството, което оглавявам, ще се ръководи не само от интересите на неголям брой привилегировани лица, но и от вашите интереси. Ние ще направим всичко, за да ви предоставим по-голям контрол над вашите собствени съдби", увери премиерът.

Британски наблюдатели отбелязват, че подобно акцентиране на правителството върху решаването на социални проблеми обикновено е характерно за лейбъристите и за политици от левоориентирани партии и движения, но не и за консерваторите, които винаги досега са поставяли на първо място подкрепата за частната инициатива.

Мощният социален аспект в политическата програма на Тереза Мей според тях свидетелства за намерението на новия премиер да преодолее колосалния разкол в британското общество, предизвикан от резултата от референдума за членството в ЕС. Победа в него удържаха привържениците на Брекзита с минимално мнозинство: 52 срещу 48 на сто.

Говорейки за Брекзита, Мей подчерта: "Ние преживяваме важен исторически момент за нашата страна. След референдума ни предстои да преминем през времена на грамадни национални промени. Аз зная,че ние като страна ще приемем това предизвикателство и ще придобием нова, важна и позитивна роля в света."