Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква мащабна руска офанзива в Украйна през пролетта, предаде ДПА.

"Това, което виждаме сега е, че Русия всъщност се опитва донякъде да "замрази" тази война, поне в краткосрочен план, така че да може да прегрупира, преоборудва и възстанови силите си, а след това да се опита да предприеме по-мащабна офанзива следващата пролет", каза днес ръководителят на НАТО на пакта на събитие, организирано от в. "Файненшъл таймс".

Столтенберг е отбелязвал в миналото, че по-нататъшният ход на войната е трудно да се прогнозира, припомня БТА.

Междувременно днес кметът на Киев Виталий Кличко предупреди за апокалиптичен сценарий за украинската столица тази зима, ако руските въздушни удари срещу украинска инфраструктура продължат, но допълни, че в момента не е необходимо жителите да се евакуират, макар че трябва да са готови и за това, предаде Ройтерс.

"Киев може да остане без ток, вода и отопление. Апокалипсисът може да се случи, като в холивудски филм, когато няма да е възможно да продължаваме да живеем в домовете си заради ниските температури", каза кметът в интервю за Ройтерс.

"Но ние се борим и правим всичко по силите си, за да гарантираме, че това няма да се случи", каза бившият боксьор.

Картината обаче е мрачна: в столицата не достигат отопляемите убежища, които да поемат общо 3,6 милиона жители в случай на пълно спиране на тока, а хората трябва да са готови за евакуация, ако тази ситуация се влоши, каза Кличко.

"Подготвили сме почти 500 отделни отопляеми центъра в момента..., но за град от 3 милиона жители това е нищо", каза кметът.

Снимка: АР/БТА

Кличко, които е бивш световен шампион по бокс тежка категория, обрисува картина на задаваща се сурова зима за 1500-годишната украинска столица. Той описа сценарий, при който градът може да остане без централно отопление до пролетта във време, когато температурите могат да паднат до минус 15 градуса.

"Ако продължават прекъсванията на тока, докато температурите останат ниски, за съжаление ще сме принудени да изпомпаме водата от сградите", каза кметът. "Иначе водата може да замръзне и да повреди цялата водоснабдителна инсталация, а жилищата да станат напълно негодни за обитаване", добави Кличко.

Той призова жителите да си подготвят запаси от храна и вода, както и да съберат дрехи и документите си в готовност за бързо заминаване, ако отоплението бъде изключено.

Снимка: АР/БТА

Кличко каза обаче, че към момента няма необходимост за евакуация, тъй като градът изпитва дефицит само на 20 процента от електроснабдяването си, а условията в столицата остават стабилни.