Нагато, в префектура Ямагучи, където днес започна двудневното посещение на Владимир Путин в Япония, е родният град на премиера Шиндзо Абе.

Разговорът на двамата е продължил три часа. Преди това Путин и Абе заедно с руски и японски представители обсъдиха широк спектър въпроси, сред които кризите в Сирия и в Украйна.

След разговора, посветен на Курилските острови, Шиндзо Абе каза пред журналисти, че това е била задълбочена и откровена* дискусия по въпроса за мирния договор между двете страни**, предаде Асошиейтед прес.

Абе не уточни дали е постигнат някакъв напредък по териториалния спор, но каза, че с Путин са обсъждали възможни съвместни икономически проекти на четирите оспорвани Курилски острова, които сега са част от Русия.

Съветникът на Путин Юрий Ушаков каза, че двамата лидери лично са съгласували параметрите на документ за започване на консултации за съвместно икономическо сътрудничество на четирите острова, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Ушаков припомни, че двамата лидери са се договорили за съставянето на подобен документ през ноември в Лима (при срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанската икономическа сътрудничество).

Документът ще бъде публикуван утре. В него става дума за такива области на сътрудничество като риболов, туризъм, медицина, екология и други.

Експерти от двете страни ще започнат подробни консултации за съгласуването на условията, формата и областите на съвместните дейности на Южните Курилски острови, каза Ушаков.

Запитан дали тези дейности ще се развиват според руското законодателство, той каза: „Разбира се, това е територия на Руската федерация!“.


АНАЛИЗ: Курилите - ”ябълката на раздора” между Русия и Япония

- - -
* Традиционно в дипломатическия език "откровен разговор" означава, че е имало съществени разногласия или спорове между събеседниците.

** Заради териториалния спор Русия и Япония нямат мирен договор след завършилата през 1945 г. Втора световна война.