Една от най-известните антивоенни и ЛГБТ активистки в Русия Елена Григориева е била брутално убита в Санкт Петербург, съобщи Би Би Си. Тялото на 41-годишната жена е открито на 20 юли в храсти недалеч от дома й с множеството прободни рани. 

По думите на друг активист - Динар Идрисов, през последните месеци Григориева е била жертва на насилие и получавала смъртни заплахи заради кампаниите, които водела в защита на човешките права в Русия. 

"Лена и нейният адвокат се обърнаха към правоохранителните органи, както за нападенията, така и за заплахите, но реакция нямаше", пише Идрисов в социалните мрежи.

Според руския уебсайт "Фонтака" има задържан във връзка с убийството. От полицията оабаче не потвърждават информацията относно смъртните заплахи по адрес на жертвата. Освен, че се бори за правата на ЛГБТ обществото, Елена Григориева участваше и в кампании срещу руското анексиране на полуостров Крим и малтретирането на затворници.

През 2013 г. в Русия бе приет закон, който забранява разпространението на т.нар. гей пропаганда. Според правозащитниците, разпоредбите са пряко насочени срещу всеки, който се противопоставя на репресиите срещу хора с нетрадиционна сексуалност.