Камъкът от Рьок, върху който древните викинги са гравирали най-дългия известен на учените рунически текст, бил инсталиран през 9-и век, за да се предотврати нова, свързана с климата криза след появата на глад и опустошителни метеорологични феномени, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Върху 5-те страни на известния гранитен блок близо до езерото Ватерн в Южна Швеция има над 700 видими руни. Монументът дължи известността си на позоваването на краля на остготите Теодорих Велики, което лингвисти и археолози смятат, че са открили в станалия обект на много спекулации загадъчен текст.

Ново изследване на учени от университета в Упсала показва, че надписът разкрива тревожността, предизвикана от кончината на син, и страха от нова, свързана с климата криза след възникналата след 536-а г. Според авторите на изследването текстът поставя на разглеждане 9 загадки, 5 от които са свързани със слънцето, а други 4 - с бога Один. Описан е "конфликт между светлината и мрака, толината и студа, живота и смъртта".

Въз основа на изследвания, които сместват семиотика, филология, археология и история на религиите, учените смятат, че са хвърлили светлина върху последствията от климатични промени, които са довели до спадане на температурите, унищожаване на реколти, предизвикали са глад и масово изчезване на видове. "Преди инсталирането на камъка от Рьок е имало редица важни събития - отбеляза археологът Бо Граслунд. - Силна слънчева буря е оцветила небето в червени краски, реколтите пострадали вследствие на изключително студеното лято, а след това е имало слънчево затъмнение. Един от тези феномени е бил достатъчен, за да има опасения от тригодишна зима."