Извънредното положение, въведено в Турция след опита за преврат от 15 юли 2016 г., няма да бъде удължавано след 18 юли вечерта, обяви говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава АФП.

Сегашното извънредно положение ще изтече на 18 юли вечерта. Нашият президент има волята да не го удължава, заяви президентският говорител Ибрахим Калън на пресконференция след заседание на кабинета в Анкара.

"Борбата срещу тероризма ще продължи в рамките на сегашните закони", но извънредното положение би могло да бъде възстановено "в случай на извънредна ситуация", добави Калън.

Турските власти въведоха извънредно положение на 20 юли 2016 г. след опита за преврат от 15 срещу 16 юли, за който Анкара обвинява живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Самият Гюлен отхвърля обвиненията.

Извънредното положение, което първоначално бе въведено за срок от три месеца, бе подновявано непрекъснато оттогава, което породи все по-остри критики срещу този режим, който значително разширява пълномощията на президента и на силите за сигурност.

В рамките на извънредното положение турските власти осъществиха безмилостно преследване на предполагаеми привърженици на Гюлен.

Но освен предполагаеми пучисти, чистките засегнаха и прокюрдски опозиционери, критични към властта медии и неправителствени организации.

След опита за преврат близо 77 000 души бяха изпратени в затвора, а над 150 000 бяха уволнени или временно отстранени от работа.

Мащабът на чистките предизвика безпокойство и критики от страна на неправителствени организации и на западни партньори на Турция.

Отмяната на извънредното положение "няма да открие пътя за отслабване на борбата срещу тероризма", посочи Калън. "Нека никой да не се притеснява. Тази борба ще продължи с решимост", добави той.