Перу обяви извънредно положение в сферата на здравеопазването в повечето си провинции заради нарастване на случаите на треска денга, както и на фона на по-високите от нормалното температури, причинени от природния феномен Ел Ниньо, предаде Асошиейтед прес.

Според здравното министерство на страната броят на случаите на денга, отчетени през първите седем седмици на тази година, е двойно по-висок в сравнение със същия период през 2023 година. Общият брой на случаите е повече от 31 000.

"Това е сериозен проблем", заяви миналата седмица министърът на здравеопазването на страната Сесар Васкес.

Извънредното положение ще позволи на правителството по-бързо да прехвърли финансови средства и медицински персонал към засегнатите региони. То ще бъде въведено в 20 от 24-те провинции на страната, включително в регионите около столицата Лима.

Епидемия от треска денга миналата година сериозно натовари обществената здравна система на Перу, тъй като хиляди хора потърсиха помощ в спешните отделения.

Болестта се разпространява от комарите от вида Aedes Aegypti, които се размножават в горещи и влажни условия.

Въпреки че повечето случаи на заболяването от треска денга преминават с леки симптоми, болестта може да причини и силни главоболия, висока температура и мускулни болки.

Миналата година в резултат от епидемия от треска денга в Перу починаха 18 души, а през първите два месеца на тази година битката с вируса са загубили 32 перуанци.

През декември Световната здравна организация каза, че епидемията от денга в Перу през 2023 г. е била свързана с валежите и високите температури на въздуха тогава, които са способствали за разрастването на популациите от комари, особено в северната част на страната.