Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че свиква на 10 април извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Той отбелязва, че решението му е свързано с изхода от днешното гласуване в британския парламент.

Минути по-рано британските депутати отхвърлиха сделката на премиера Тереза Мей за излизане от Европейския съюз. 344 депутати гласуваха против сделката, а 286 я подкрепиха. Това е третият път, когато парламентът отхвърля сделката на Мей, след гласуванията през януари и март.

Европейската комисия съжалява за днешното решение на британския парламент, се посочва в изявление на институцията след третото отхвърляне на споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. Отбелязва се, че Европейският съвет прие на 22 март решение, според което сега следва Великобритания да напусне без споразумение на 12 април. Великобритания трябва да посочи какво следва преди тази дата и да го съобщи на Европейския съвет, пояснява ЕК.

Днес възможността за раздяла без сделка изглежда вероятна. ЕС се подготвя за това от декември 2017 г. и е напълно готов за това развитие, се допълва в изявлението. Комисията добавя, че оттегляне на Великобритания без споразумение може да се очаква в полунощ на 12 април.

ЕС ще остане единен. Ползите от споразумението за оттегляне, включително преходният срок, няма да бъдат заменени при никакви обстоятелства при напускане без споразумение. Частични споразумения не са възможни, заявява ЕК. Очаква се Великобритания да уведоми ЕС за бъдещите си намерения до 12 април. Вариантите са отмяна на Брекзит или излизане от блока без сделка. Британските депутати ще гласуват в понеделник по различни предложения за съставяне на нов план за Брекзит, отбелязва Асошиейтед прес.

"Това е последният шанс да се гарантира Брекзит", заяви преди гласуването министър-председателката Тереза Мей. Одобряването на текста би позволило "да се избегне хаотично напускане след две седмици, да се избегнат изборите за Европейски парламент, да се избегне дълго отлагане, което ще забави или отмени Брекзит", предупреди консервативната лидерка.

Хиляди британци, които са против отлагане на датата за напускане на ЕС, преминаха днес през централен Лондон, докато правителството полага усилия да спаси плана си за Брекзит, предаде Ройтерс.

В деня, когато Великобритания първоначално трябваше да напусне ЕС, големи групи се сърбаха пред парламента с развети национални знамена. Те скандираха "Извън значи извън" и "Бай-бай, ЕС". Много от участниците носеха плакати, обвиняващи министър-председателката Тереза Мей в предателство.

При засилено полицейско присъствие някои блокираха улици около парламента и скандираха "Няма да ни преместите" и "Какво искаме? Брекзит? Кога го искаме? Веднага".

Начело на протестиращите бе Найджъл Фараж - политик, за когото се смята, че е направил повече от всеки друг, за да пришпори тогавашното британско правителство да се съгласи да произведе референдум за членството в ЕС. Фараж ще говори пред множеството по-късно, след като законодателите гласуват умален вариант на вече два пъти отхвърлената сделка за Брекзит.