Базираната в Израел компания "Енливекс Терапютикс Лтд" съобщи за положителни резултати при клинични изпитания на препарата "Алосетра" за лечение на пациенти с COVID-19 в тежко или критично състояние, предава Ройтерс.

Изпитанията, проведени съвместно с болница "Хадаса" в Ерусалим, са върху петима пациенти - трима в тежко състояние и двама в критично състояние.

И петимата са се възстановили напълно след средно осем дни и половина лечение с препарата. Няма данни за тежки странични ефекти от имунотерапията върху пациентите, допълва bTV.

Ако бъде одобрено, лекарството "има потенциала да покрие празнината, която сега съществува при лечение на пациенти с COVID-19 в тежко или критично състояние".

Въз основа на тези резултати, както и на положителния тест на препарата върху десетима пациенти със сепсис преди време, компанията ще поиска разрешение и ще започне да набира доброволци за по-мащабно проучване във втора фаза на клинични тестове върху пациенти с COVID-19 в тежко или критично състояние.

Независимо от това ще се пристъпи и към втора фаза на клинични изпитания на лекарството за пациенти със сепсис, обявиха от компанията.