Израелските сили провеждат операция срещу "Хамас" в болница "Ал Шифа" в Газа, предаде Ройтерс.

Израел уточни, че операцията засяга конкретен район на болницата и участващите в нея сили са преминали специално обучение, за да могат да действат в подобна обстановка и сред тях има медицински екипи и говорещи арабски военнослужещи.

Операцията се провежда поради "оперативна необходимост" и се базира на разузнавателни данни, добавиха още израелските сили, като призоваха силите на "Хамас" в болницата да се предадат.

По-рано говорителят на Министерството на здравеопазването на Газа Ашраф ал Кидра предупреди за възможно израелско нападение срещу болничния комплекс "Ал Шифа" в анклава, като заяви, че Израел е информирал здравните служители на Газа, че неговите сили ще нахлуят в лечебното заведение. Израел "ни информира, че в близките минути ще нападне болничния комплекс "Ал Шифа".

"Окупацията не уточни дали ще влязат в комплекса, но каза, че до няколко минути ще нахлуе в комплекса. Не знаем как ще нахлуе и какъв механизъм ще използва, нито пък знаем намеренията на Израел по отношение на нахлуването", добави Ал Кидра.

Ройтерс подчертава, че не може да потвърди ситуацията в "Аш Шифа" от независим източник.

Палестинското движение "Хамас" заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън носи отговорност за продължаващата израелска операция в болницата "Ал Шифа" в Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Държим окупацията (наименованието, което "Хамас" използва за Израел) и президента Байдън изцяло отговорни за нападението на израелската армия срещу медицинския комплекс "Ал Шифа", се казва в изявление на "Хамас", публикувано на арабски език.

"Предупреждаваме, че в болницата може да се стигне до масово убийство", заяви още министерството на "Хамас". Движението управлява ивицата Газа.

Директорът на здравните служби в ивицата Газа Мунир Абу Ал Риш заяви пред телевизия "Ал Джазира", че се намира в болница "Ал Шифа", където според него пациентите са в състояние на паника, и че чува звуци от експлозия.

Няколко хиляди души - пациенти, персонал и цивилни, разселени от войната, която продължава от 7 октомври, са се струпали на територията на болница "Ал Шифа", която е обградена "от всички страни" от израелската армия, според "Хамас". Движението съобщава за "интензивен обстрел".

Израелската армия смята, че "Хамас" използва болницата, за да укрива стратегическа инфраструктура, а населението се използва като "жив щит". Вчера Белият дом подкрепи твърденията на израелския си съюзник и заяви, че "Хамас" и другата палестинска ислямистка групировка - "Ислямски джихад", имат "команден и контролен център в болница "Ал Шифа".

"Хамас" отхвърли тези обвинения и заяви, че "тези изявления дават зелена светлина на израелската окупация да извърши по-нататъшни брутални кланета, насочени срещу болници, с цел унищожаване на здравната система на Газа".

"През последните няколко седмици многократно посочвахме, че продължаването на използването на болница "Ал Шифа" за военни цели от страна на "Хамас" ще доведе до прекратяване на нейната защита по силата на международното право", заяви снощи говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Днес израелската армия заяви, че е "информирала съответните власти в Газа, че всички военни дейности в болницата трябва да бъдат прекратени в рамките на 12 часа", но това "за съжаление не се случи".

Израел уточни, че операцията засяга конкретен район на болницата и участващите в нея сили са преминали специално обучение, за да могат да действат в подобна обстановка и сред тях има медицински екипи и говорещи арабски военнослужещи.

Операцията се провежда поради "оперативна необходимост" и се базира на разузнавателни данни, добавиха още израелските сили, като призоваха силите на "Хамас" в болницата да се предадат.

Белият дом повтори, че "болниците и пациентите трябва да бъдат защитени"

Говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом заяви, че "болниците и пациентите трябва да бъдат защитени" в отговор на въпрос за израелската операция в болницата "Ал Шифа" в Газа, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Няма да коментираме в детайли текущата израелска военна операция. Както вече казахме, не подкрепяме въздушни удари срещу болница и не искаме да виждаме престрелка в болница, където невинни, лишени от средства, болни хора, търсещи помощ, са попаднали под кръстосан огън. Болниците и пациентите трябва да бъдат защитени", се казва в краткото изявление.

Д-р Мунир ал Бурш, генерален директор на здравното министерство на Газа, заяви пред телевизия "Ал Джазира", че израелските сили са нахлули в западната част на медицинския комплекс. "Има големи взривове и прах, навлезли в районите, където се намираме. Смятаме, че е имало експлозия вътре в болницата", заяви той.

Президентът на САЩ Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху са "обсъдили подробно продължаващите усилия за освобождаване на заложниците, държани от "Хамас" по време на телефонен разговор вчера следобед, съобщи също Белият дом, цитиран от Ройтерс.