Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Сан Франциско, за да участва в срещата на върха на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) и да проведе първите си разговори на четири очи с президента на САЩ Джо Байдън от една година насам, предадоха световните агенции.

Очаква се той да се срещне с Байдън днес на пазено в тайна място в района на залива на Сан Франциско.

Президентът на САЩ Джо Байдън също пристигна в Сан Франциско за срещата, припомня Франс прес.

Председателят на Комисията по външни отношения на Сената на САЩ Бен Кардин е изпратил писмо с призив към президента Джо Байдън да използва предстоящата си среща със Си, за да настоява за освобождаването на американци, задържани от години в Китай, съобщи още Ройтерс.

"С наближаването на сезона на празниците и възможността да започнем новата година с по-положителна нотка в двустранните отношения между САЩ и Китай Ви моля да осигурите ангажименти от страна на президента Си за незабавното освобождаване на тези американци", пише Кардин. Той поиска също така освобождаването и гарантирането на безопасността на членовете на семействата на журналисти, живеещи в САЩ, които според него са изчезнали, затворени или задържани в Китай поради връзките си с тях.

Двамата лидери ще се срещнат във Филоли естейт, провинциална къща музей на около 40 км южно от Сан Франциско, според трима висши представители на администрацията. Мястото на срещата все още не е потвърдено от Белия дом и китайското правителство.

Байдън вече изрази надежда, че разговорите ще помогнат за подобряване на разклатените отношения между САЩ и Китай, белязани от остри различия през последната година. Двамата лидери пристигнаха в града, където бяха посрещнати от стотици демонстранти, които се подредиха по маршрута на кортежите им, развявайки китайски, тайвански и тибетски знамена, както и плакати в подкрепа на и против китайския лидер, припомня Асошиейтед прес.

Преди да напусне Вашингтон, за да замине към Сан Франциско, Байдън заяви, че общата му цел е Вашингтон и Пекин да подобрят комуникацията помежду си въпреки разногласията по немалко въпроси. "Да можем да вдигнем телефона и да разговаряме помежду си, ако има криза. Да можем да се уверим, че военните ни сили продължават да поддържат контакт помежду си", подчерта Байдън пред репортери в Белия дом. "Не се опитваме да се откъснем от Китай, но това, което се опитваме да направим, е да променим отношенията към по-добро."

Байдън обаче каза и че "президентът Си е още един пример за това как се утвърждава възстановяването на американското лидерство в света". "Те имат реални проблеми", заяви американският президент.