Израелски сили са убили 20 палестински бойци в болницата "Аш Шифа" в град Газа и са задържали десетки мъже, заподозрени, че са бойци, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на въоръжените сили на Израел.

Въоръжените сили казаха, че продължават да "осуетяват терористични дейности в болницата "Аш Шифа".

"Двадесет терористи бяха елиминирани в болницата "Шифа" при различни операции и десетки задържани заподозрени в момента се разпитват", се добавя в съобщението, което БТА цитира.

На среща на израелския кабинет в неделя премиерът Бенямин Нетаняху потвърди, че израелските сили ще напреднат в град Рафах, който е последното относително безопасно място в малкия, пренаселен анклав Газа. Той направи това въпреки международния натиск срещу Израел да избягва по-нататъшни цивилни жертви, отбелязва Ройтерс.

Mеждувременно президентът на САЩ Джо Байдън разговаря в понеделник с Бенямин Нетаняху, с когото обсъди обстановката в Рафах и усилията за увеличаване на помощите за Газа, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом.

Двамата лидери разговаряха по телефона за първи път от 15 февруари на фона на силното напрежение между Израел и най-непоколебимия му съюзник, предизвикано от начина, по който Нетаняху ръководи войната в Газа след смъртоносната атака на "Хамас" в Израел от 7 октомври, отбелязва агенцията.

В реч миналия четвъртък лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, който отдавна подкрепя Израел и е най-високопоставеният официален представител на избрана позиция, призова за нови избори в Израел и каза, че Нетаняху е препятствие за мира.

На следващия ден Байдън похвали речта му и каза, че Шумър е изразил опасенията на мнозина американци.

В неделя Нетаняху реагира остро в интервю за Си Ен Ен, като нарече речта на Шумър "напълно неуместна".