Израелските военни съобщиха вчера, че открили огън по израелски пътнически самолет над Голанските възвишения, след като го взели за сирийски, съобщи ТАСС, като се позовава на пресслужбата на израелската армия.

"Армейските сили на Голанските възвишения засекоха летателен апарат, който вероятно идваше откъм Сирия и би могъл да представлява реална заплаха, поради което откриха огън по него. Разбирайки, че това е израелски граждански самолет, те прекратиха стрелбата", се посочва в комюникето.

"Това е сериозен инцидент, който се разследва", добавили военните, които не уточнили типа на летателния апарат.да

В същото време израелски изтребители нанесоха удари по военноморска база на палестинското движение Хамас в ивицата Газа, след като оттам беше изстреляна ракета срещу южен Израел, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, като се позовават на армейската пресслужба.

Няколко обекта в базата са били поразени, се уточнява в комюникето. Изстреляната вчера ракета - пета от началото на седмицата - паднала в открито поле в южен Израел. Няма сведения за пострадали.

Междувременно Доналд Тръмп заяви вчера, че никой президент на САЩ не е направил толкова, колкото той е направил за Израел, предаде Франс прес.

"Аз съм отговорен за прекрасни неща, които се случиха на Израел", каза Тръмп в отговор на журналистически въпрос за твърдението му, че всеки евреин, който гласува за демократите, показва "или пълна неинформираност, или голяма нелоялност".

Журналистът, който му зададе този въпрос по време на среща на президента с медиите в Белия дом, уточни, че терминът "нелоялност" напомня за "известно антисемитско клише".

Без да отговаря на обвиненията в антисемитизъм, Тръмп увери:

"Никой президент не е направил повече от мен" за Израел. Той изтъкна, че е признал Ерусалим за столица на Израел, както и израелския суверенитет върху частта от сирийските Голански възвишения, анексирана от Израел през 1981 година. Според мен, ако гласувате за демократите, вие сте нелоялен към еврейския народ и твърде нелоялен към Израел. Демократите наистина са се отдалечили от Израел. Не мога да разбера как могат да направят това", добави той.

Изявлението на Тръмп от вторник вечерта за "голямата нелоялност" на еврейските избиратели, гласуващи за демократите, предизвика силни критики от страна на сдружения за борба срещу антисемитизма, както и от конгресмени демократи. Според тях това твърдение напомня за стереотипа за предполагаемата "двойнствена лоялност" на евреите, които уж не проявяват "лоялност" към страната, в която живеят.

Кандидатът за Белия дом, сенаторът Бърни Сандърс написа в Туитър: "Аз съм горд, че съм евреин и изобщо не се притеснявам, че гласувам за демократите".

Израелският президент Реувен Ривлин изрази безпокойство, в телефонен разговор с председателката на контролираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси, че страната му бива замесена във вътрешнополитическите дебати в САЩ.

"Ние непременно трябва да държим Израел над политическите диспути и да направим всичко, за да не се превръща в политически въпрос подкрепата за Израел", заяви Ривлин.