Израелски танкове отново навлязоха в някои райони на северната част на ивицата Газа, а няколко души бяха убити при въздушни удари по град Рафах, в най-южната част от палестинската територия - последното убежище за жителите на анклава, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.

Хора, живеещи в района, съобщиха за прекъсване на интернет връзката в Бейт Ханун и Джабалия, Северна Газа.

В Бейт Ханун са навлезли танкове и са обградили училища, в които се подслоняват разселени семейства.

"Окупационните военни заповядаха на всички семейства, настанени в училищата и близките къщи, към които се бяха насочили танковете, да се евакуират. Войниците задържаха много мъже", разказа един от жителите на северната част на Газа пред Ройтерс чрез чат приложение.

Бейт Ханун, където живеят 60 000 души, бе едно от първите места, където навлязоха израелски сухопътни части след началото на войната на 7 октомври. Тежките бомбардировки заличиха по-голямата част от града, известен някога като "кошницата с плодовете" заради овощните си градини, отбелязва Ройтерс.

Много семейства, които след изтеглянето на израелските сили се завърнаха в Бейт Ханун и Джабалия, днес отново започнаха да се изселват, разказаха местни жители, цитирани от БТА

Палестинските здравни власти съобщиха за четирима души убити и няколко ранени при израелски въздушен удар по град Рафах, където са се подслонили повече от половината от 2,3-те милиона жители на Газа. Хората се подготвят за израелска сухопътна офанзива.

След шест месеца боеве все още няма признаци, че преговорите между Израел и "Хамас", които се водят с посредничеството на Катар и Египет, ще доведат до прекратяване на огъня в Газа, отбелязва Ройтерс.

Междувременно върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова за нови усилия от "всички държави с влияние", за да се облекчат "ужасяващите" условия в Газа и Западния Бряг, предаде ДПА.

"Разрешаването на катастрофалната ситуация, в която са поставени цивилните в Газа, трябва да остане приоритет", каза говорителката на Тюрк.

Според изявлението Израел продължава да възпрепятства вноса и разпределянето на помощи в ивицата Газа, което е в нарушение на международното право.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк

Снимка: АП/ Haidi Mizban/БТА

Тюрк настоя израелските заложници, отвлечени през октомври миналата година, да бъдат освободени, както и за прекратяване на огъня в Газа и неограничен достъп на всички хуманитарни работници, за да се облекчи положението на цивилното население, предаде БТА.

ДПА отбелязва, че офисът по правата на човека към ООН е получил информация, че израелските въоръжение сили са атакували поне 8 джамии през последната седмица по време на празненствата в края на свещения месец рамазан.

"Местата за поклонение за защитени според законите на войната", каза говорителката на Тюрк в изявление.

Германската агенция припомня, че на окупираният Западен Бряг палестинците са атакувани често от групи израелски заселници, които нерядко са подкрепяни от военните. След убийството на 14-годишно израелско момче от семейство на заселници, четирима палестинци, включително дете, са били убити в акт на отмъщение.

"Израел като окупираща сила трябва да вземе всички мерки, за да възстанови и осигури, доколкото е възможно, обществения ред и сигурност на окупирания Западен Бряг", се казва в изявлението.