Израелската армия твърди, че е неутрализирала "терористична клетка на "Хамас", укрита в болница в Дженин на Западния бряг. Заедно с това, агенциите съобщиха, че в търсене на тунелите на "Хамас" в Газа израелската армия е разрушила ислямско гробище.

Разкритата терористична клетка

Израелските сили убиха трима палестински въоръжени мъже в болница на окупирания Западен бряг във вторник, съобщиха от армията, като добавиха, че единият е бил заподозрян в планиране на непосредствена атака, подобна трансграничните нападения на "Хамас" на 7 октомври м.г. от ивицата Газа, съобщи Ройтерс.

Изявлението на армията разкрива и основните цели на нощната атака срещу болницата Ибн Сина в град Дженин - член на ислямисткото въоръжено движение, и други двама -  като членове на "Ислямски джихад" и местна бойна група.

Ройтерс отбелязва, че няма засега потвърждение на самоличността на тримата от страна на палестинските власти. Радио "Гласът на Палестина" съобщи за убийството на трима палестинци в болницата.

Западният бряг, сред районите, където палестинците се стремят към държавност, претърпя вълна от насилие, откакто атаката на 7 октомври доведе до войната в Газа между Израел и Хамас.

Разрушеното гробище

Ислямско гробище в южната част на Газа е разрушено, а гробовете са извадени от земята. Върху песъчливите, разхвърляни отломки лежи череп без зъби, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кварталът "Бани Сухейла" в южния град Хан Юнис в ввицата Газа, който войници показаха на чуждестранни журналисти в събота, беше унищожен, преобразен от военните при търсенето на подземни тунели на "Хамас". Журналист от Асошиейтед прес видя разрушената джамия и - там, където някога е било гробището - 140-метрова яма, която е дала път към това, което армията нарича тунел за нападение на "Хамас" под нея. В понеделник армията съобщи, че бойните инженери са разрушили част от мрежата, като публикува видео, показващо мощни експлозии в района.

Докато Израел продължава сухопътната и въздушната си кампания в Газа, която според здравните служители в обсадения анклав е отнела живота на над 26 000 палестинци, разрушаването на светите места от страна на военните предизвиква остра критика от страна на палестинците и правозащитните групи, които твърдят, че офанзивата е и посегателство върху културното наследство. Съгласно международното право гробищата и религиозните обекти се ползват със специална защита - и унищожаването им може да се счита за военно престъпление.

Буферната зона в Газа е временна

Израелският министър на отбраната Йоав Галант е уверил САЩ, че той и военните ще предотвратят презаселването на ивицата Газа от израелци, става ясно от медийна публикация, предаде ДПА.

Новинарският портал "Аксиос" съобщи, позовавайки се на американски и израелски официални лица, че Галант е заявил по време на разговори с американски официални лица миналата седмица, че планираната буферна зона в ивицата Газа ще има временен характер и ще служи само за целите на сигурността.

Възстановяването на аванпостове или селища от израелски заселници няма да бъде разрешено, бил казал Галант.

Министри от дясноконсервативната управляваща партия Ликуд на премиера Бенямин Нетаняху присъстваха на конференцията в подкрепа на заселниците в Йерусалим в неделя вечерта. Израелските медии съобщиха, че са присъствали една трета от министрите от кабинета на Нетаняху.

В допълнение към завръщането на израелските заселници в крайбрежната ивица, крайнодесният министър на полицията Итамар Бен-Гвир също призова за изселване на палестинците. Той заяви, че това е единственият начин да се предотврати ново клане като това на 7 октомври, което предизвика конфликта в Газа.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Кърби отправи ясни критики към министрите, които се застъпват за преселване в ивицата Газа.

"Някои от тези реторики и изрази, които бяха приписани на някои от тези министри по време на това събитие - безотговорни; безразсъдни; подстрекателски, ще спра дотук с определенията", каза Кърби пред журналисти в Белия дом.