Израелската армия е започнала да пълни с морска вода тунелите на "Хамас" в Ивицата Газа, съобщават "Уолстрийт джърнъл" (Wall Street Journal) и ЕйБиСи Нюз (ABC News), като цитират неназовани официални американски представители, предаде Ройтерс.

"Уолстрийт джърнъл" посочва, че процесът вероятно ще продължи със седмици. ЕйБиСи Нюз съобщава, че наводняването изглежда ще бъде ограничено, докато Израел направи оценка на ефективността на стратегията.

Израелската армия не коментира информацията, отбелязва Ройтерс. Представител на министерството на отбраната не отговори на искането за коментар, добавя БТА.

Някои представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън смятат, че наводняването може да помогне за унищожаване на тунелите, където Израел смята, че въоръжената палестинска групировка крие заложници, бойци и муниции, пише "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс.

Други официални представители изразиха опасения, че морската вода може да засегне снабдяването на Газа с питейна вода, допълва вестникът.

Американският президент Джо Байдън отказа да отговори директно на въпрос за наводняването на тунелите, като спомена само уверения, че в набелязаните зони няма заложници, съобщава още Ройтерс.

На този фон нов граничен пункт за проверка на камионите с хуманитарна помощ за Ивицата Газа е бил отворен на границата между Египет, Израел и Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на служител на Червения полумесец.

Осемдесет камиона за Газа бяха изпратени вчера от Египет към "Керем Шалом", след като бе отворена нова система за проверки в опит за ускоряване на доставките на хуманитарна помощ.

Използването на пункта "Керем Шалом", който се намира на около 3 км от пункта "Рафах", следва да позволи обработването на повече камиони с хуманитарна помощ, включително такива, които идват от Йордания, заявиха хуманитарни служители.

Доставките на хуманитарна помощ започнаха на 20 октомври, като камионите, влизащи в Газа от Египет, трябваше да правят обход на юг от "Рафах", за да бъдат проверени на пункта "Ницана" на границата между Египет и Израел. Този процес предизвикваше задръствания и забавяне.

На фона на все по-влошаващата се хуманитарна ситуация в Газа, Организацията на обединените нации оказва натиск на Израел да позволи на камионите да влизат директно от "Керем Шалом".

Израел, който се опасява, че от доставките може да се възползва палестинската групировка "Хамас", до момента отказва да разреши тази стъпка, съобщиха дипломати, цитирани от БТА.

Камионите, изпратени вчера до "Керем Шалом", включват лекарства, медицинско оборудване, храна, питейна вода и бебешка храна, заяви Халед Зайед, ръководител на северносинайския клон на Червения полумесец. По думите на Зайед още 100 камиона са били изпратени на пункта "Ницана".

След като примирието във войната между Израел и "Хамас" приключи на 1 декември, броят на камионите с хуманитарна помощ, влизащи в Газа, падна на около 100 дневно. Преди войната около 500 камиона преминаваха на ден през територията, като около 60 процента от тях - през пункта "Керем Шалом", според ООН.