Израел и САЩ съобщиха, че са извършили успешни изпитания в Аляска на съвместно разработената система за противоракетна отбрана (ПРО) "Хец 3" ("Стрела 3"), предадоха АП и ТАСС.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че "Хец 3" осигурява на страната "способността да противодейства на балистични ракети, изстреляни от Иран и от всяко друго място", допълва БТА.

"В последните няколко седмици извършихме три секретни изпитания на "Хец 3". Опитите се осъществиха в американския щат Аляска в пълно сътрудничество с нашия голям съюзник САЩ. Те се оказаха изключително сполучливи. "Хец 3" успешно прехвана балистични ракети извън атмосферата, на височина и при скорости, каквито досега не сме виждали", написа в Twitter Нетаняху.

Американската Агенция за противоракетна отбрана отбеляза в изявление, че прехващането от "Стрела 3" на ракети извън атмосферата е голямо постижение в разработването й.

"Хец 3" е предназначена да прехваща цели в безвъздушното пространства на разстояние от 400 до 2500 км и височина до 100 км. Израелското министерство на отбраната разработва тази програма заедно с Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ. "Хец 3" е въведена на въоръжение от израелските ВВС през януари 2017 г., но изпитанията й продължават.

Заедно със системите "Железен купол", "Прашката на Давид" и "Хец 2", "Хец 3" е част от многослоен щит, разработван от Израел за защитата си от ракети, изстрелвани от ивицата Газа и Ливан, както и от ирански ракети с голям обсег.