Израелската армия обяви, че засилва операциите си срещу "Хамас" в южната част на обсадената ивица Газа, докато САЩ призоваха Израел да направи повече за защита на населението, застрашено от глад, предаде Франс прес.

"Войната ще бъде продължителна", предупреди израелският премиер Бенямин Нетаняху своето правителство, отдавайки почит на 153-мата войници, загинали от началото на сухопътната офанзива в Газа на 27 октомври. "Плащаме много висока цена за войната, но нямаме друг избор, освен да продължим да се сражаваме", добави той.

След сраженията, които причиниха огромни разрушения в северната част на палестинската територия, армията обясни, че сега съсредоточава основните си операции в издирване на лидери на "Хамас" в град Хан Юнис в южната част, където са се стекли голям брой цивилни, избягали от войната на север.

Днес град Витлеем на окупирания Западен бряг, където според християнската традиция е родното място на Исус Христос, се подготвяше за мрачна Коледа, изоставен от вярващите, отбелязва АФП. В същото време бомбардировките в Газа продължават с пълна сила.

Предвид тежките жертви сред палестинското мирно население САЩ, които са по традиция съюзник на Израел, все по-често настояват за преминаване към по-целенасочени операции във войната срещу "Хамас", започнала на 7 октомври след безпрецедентно нападение на територията на еврейската държава, извършено от ислямисткото движение. В отговор Израел обеща да "унищожи" "Хамас", който е на власт в Газа от 2007 г. насам, като обстрелва територията, която е под пълна обсада от 9 октомври.

Според Белия дом по време на телефонен разговор с Бенямин Нетаняху вчера президентът на САЩ Джо Байдън е "подчертал решаващата необходимост от защита на цивилното население".

Доклад на контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването съобщава, че при тези операции са загинали 20 424 души, много от които жени, тийнейджъри и деца.

След град Газа "ние се обръщаме на юг и съсредоточаваме основните си операции върху друга крепост на "Хамас" - Хан Юнис", обясни говорителят на армията Джонатан Конрикус, като добави, че боевете на север "ще продължат, може би с по-малка интензивност".

Израелската армия съобщи, че през изминалото денонощие са били поразени около 200 цели. В северната част на Газа войниците са открили "оръжеен склад в непосредствена близост до училища, джамия и медицински център", който е съдържал "пояси с експлозиви, пригодени за деца, десетки миметни и стотици други снаряди, както и разузнавателни материали", според армията.

Междувременно стана ясно, че Египет е изготвил проект на споразумение за прекратяване на сраженията между Израел и "Хамас" и освобождаване на още заложници, държани от палестинската ислямистка групировка, предаде ДПА, като се позова на регионална телевизионна мрежа.

Инициативата, която предвижда три отделни етапа е била представена на разговорите, проведени по-рано тази седмица в Кайро между египетски представители и екип на "Хамас", според информацията на саудитската телевизия "Ашарк нюз", която се позовава на източници, запознати с разговорите.

Според съобщенията първата фаза включва примирие за най-малко две седмици, по време на което се предвижда "Хамас" да освободи 40 израелски заложници - жени, деца, както и болни възрастни хора, допълват източниците, а в замяна Израел да освободи от затворите си 120 палестинци от същите групи. Тази фаза предвижда също прекратяване на военните действия за посочения срок и осигурявана на достъп на хуманитарната помощ в ивицата Газа.

Втората фаза предлага палестински преговори с посредничеството на Египет, за прекратяване на вътрешнопалестинското "разделение" и създаване на палестинско технократско правителство, което да управлява Газа и Западния бряг, според проекта.

Третият и последен етап според съобщението предвижда пълно прекратяване на огъня и "всеобхватна" сделка за освобождаване на всички израелски военни, задържани от "Хамас" и други палестински фракции, в замяна на палестински затворници в Израел. Този етап включва и изтегляне на Израел от ивицата Газа, като същевременно се позволява на разселените жители на Газа да се завърнат в предишните си жилища в анклава, пише БТА.

Предложението ще бъде обсъдено от политическото бюро на "Хамас" в Катар, съобщава телевизията. До момента няма коментар нито от Египет, нито от групировката, която е категоризирана като терористична от Израел, ЕС и САЩ.

По-рано тази седмица делегация на "Хамас", водена от нейния ръководител Исмаил Хания, посети Кайро за разговори с египетски представители. Миналия месец Катар и Египет помогнаха да се постигне временно примирие между Израел и "Хамас", което улесни и размяната на заложници срещу затворници, припомня ДПА.

Египет стана първата арабска държава, подписала мирен договор с Израел през 1979 г. и е посредничил в предишни конфликти между палестинците и Израел.

Делегация на "Ислямски джихад" пристигна в Египет, за да участва в преговори за войната в Газа

 Часове по-късно делегация на палестинската военна групировка "Ислямски джихад" пристигна в Египет, за да се включи в преговори за войната в Газа, предаде ДПА, като се позова на египетската телевизия "Ал Кахера нюз". Начело да делегацията е генералният секретар на движението Зиад ал Нахала, когото САЩ обявиха за терорист през 2014 г.

"Ислямски джихад" е съюзник на палестинското ислямистко движение "Хамас" и участва в нападението срещу Южен Израел на 7 октомври, отбелязва ДПА. Ръководителят на "Хамас" Исмаил Хания посети Египет в сряда.