Министерството на отбраната на Израел обяви, че ще построи висока 6 метра стена, която ще огради ивицата Газа. Дължината на бариерата ще бъде 65 километра, като ще има монтирани и датчици против тунели, съобщават най-авторитетните медии от региона - "Хаарец" и "Ал-Джазира".

В своята западна част, стената ще се свърже с нова морска преграда, която е в процес на изграждане от армията на Израел.

"Границата ни ще бъде подсилена по уникален начин, който ще се справи със ситуацията и ще направи невъзможно влизането в Израел", съобщават от граничната администрация на Министерството на отбраната.

По информация на "Хаарец", оградата ще има цена от около 12 милиона долара на километър, като цялото съоръжение ще струва 830 милиона долара. Бариерата ще е изградена от подсилени бетонни блокове и освен височина от 6 метра ще достига и на дълбочина от 10 метра. Сензорите, които ще са разположени по нея ще предупреждават за изграждането на тунели на по-голяма дълбочина.

От миналата година до сега 246 палестинци са били убити от въоръжените сили на Израел, пише france24. Броят на ранените надхвърли 13 000 души.

По-голямата част от загиналите са били убити по време на протестите около бариерата, опасваща ивицата Газа. Демонстрациите стартираха през март 2018 година, а причините за тях бяха влошеното от 12-годишната блокадата състояние в Газа, както и преместването на посолството на САЩ в Йерусалим.

Демонстрацията бяха с искане палестинците, прокудени от земите си при основаването на Израел през 1948 г., да могат да се завърнат в тях. Позицията на Израел е, че те могат да живеят в Западния бряг или в Газа.

След демонстрациите по границата Израел реши да подсили своите заграждения, отчитайки, че успехът от тях е налице, тъй като незаконното влизане в Израел е намаляло след инсталирането на различни бариери.

Междувременно в САЩ тече дебат дали Америка трябва да построи заграждения по границата си с Мексико, за да ограничи навлизането на нелегални мигранти на своята територия. На множество места подобни бариери съществуват. Заграждения против преминаването на коли и хора има изградени в Калифорния, Ню Мексико и Аризона, но не и в Тексас. Причина за това е, че щатът е отделен от Мексико с реката Рио Гранде и пустинята Чихуахуа.