Израелски самолети удариха рано тази сутрин подземен комплекс под джамия на окупирания Западен бряг, който според военните е бил използван от екстремисти за организиране на атаки, а палестински медици казаха, че най-малко един човек е убит, предаде Ройтерс.

Израелският въздушен удар е поне вторият за последните дни по Западния бряг, където насилието нарасна след като въоръжени бойци на "Хамас" нахлуха от Газа и извършиха смъртоносна атака на 7 октомври в Израел.

Израел каза, че комплексът е под джамията Ал Ансар в бежански лагер в Дженин принадлежал на функционери от "Хамас" и "Ислямски джихад", отговорни за атаките през последните месеци.

"Наскоро беше получена разузнавателна информация, че терористи, (които) бяха неутрализирани, са били в процес на организиране на предстояща всеки момент терористична атака", се казва в изявление на военните, цитирано от БТА.

Армията разпространиха кадри, за които каза, че показват вход до бункер под джамията. Показана беше и диаграма къде екстремистите са съхранявали оръжия там.

Бежанският лагер Дженин, бастион на палестински бойци, беше в центъра на голяма израелска военна операция по-рано това година.

На кадри в социалните медии, показващи въздушен удар, се вижда зееща дупка в една от външните стени на джамията, заобиколена от отломки. Виждат се също няколко десетки палестинци, които правят оценка на щетите, докато на заден план се чуват сирените на линейки.

Службата са спешна помощ на палестинския Червен полумесец съобщи, че един палестинец е убит, а трима са ранени.

От яростното нападение на "Хамас" на 7 октомври, последвано от две седмици смъртоносни израелски бомбардировки на Газа, най-малко 84 палестинци на Западния бряг бяха убити в сблъсъци с израелските сили, казват палестински служители.

В четвъртък израелската армия каза, че е извършила рейд и е нанесла въздушен удар в бежански лагер близо до централния град Тулкарм на Западния бряг. Военните казаха, че нападението е било , за да бъдат задържани заподозрени и да бъде конфискувано оръжие.

Според палестинци най-малко 12 души са били убити.

Междувременно Израел нанесе тази сутрин ракетни удари и по международните летища на Дамаск и Алепо и ги извади от строя, съобщиха сирийски държавни медии, цитирани от Ройтерс.

При атаката е бил убит един цивилен работник, добавя БТА.

"Около 05:25 ч. израелският враг извърши въздушна атака срещу международните летища в Дамаск и Алепо, като причини смъртта на един служител на летището в Дамаск и рани друг", заяви сирийски военен източник, цитиран от официалната сирийска агенция САНА.

"Материалните щети, нанесени на пистите на летищата, ги извадиха от строя", заяви същият източник, цитиран от Франс прес.

Планираните полети към и от летищата на Дамаск и Алепо бяха пренасочени към международното летище на Латакия, съобщи сирийското министерство на транспорта.

Малко по-късно правителството на "Хамас", цитирано от Франс прес, съобщи, че най-малко 55 палестинци са били убити в ивицата Газа през изминалата нощ.

Най-малко 55 души са били убити "през нощта до 6:00 ч. сутринта и повече от 30 сгради са били разрушени", се казва в изявление на правителството на палестинското ислямистко движение, което управлява анклава.

Израелските сили са убили четирима палестинци на Западния бряг през изминалата нощ, с което общия брой на убитите палестинци там от 7 октомври достигна 89 души, съобщи днес палестинското здравно министерство, цитирано от Ройтерс.