Израелската армия призова палестинските жители на град Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа да бягат, предаде ДПА.

Хората от още четири квартала трябва да отидат в определената безопасна зона, обособена близо до средиземноморския бряг, заяви говорител на армията в "Екс".

ООН, хуманитарните организации и палестинците твърдят, че е невъзможно да се създадат безопасни зони в Газа поради обхваналите големи райони ожесточени боеве и продължаващите израелски нападения.

Говорителят на израелската армия обяви и четиричасови тактически паузи в боевете в четвъртък, петък и събота в Дейр ал Балах в централната част на Ивицата Газа и в Рафах на границата с Египет, добавя БТА.

Тези паузи би трябвало да улеснят доставките на помощи в Газа, заявиха от армията.

Хуманитарните организации предупреждават, че жителите на Газа могат да се сблъскат с глад, ако не им се предоставят повече спешни хранителни помощи.

В началото на войната преди повече от три месеца и половина военните призоваха палестинското цивилно население в северната част на ивицата Газа да се премести на юг заради собствената си безопасност.

След разширяването на наземната израелска офанзива в южната част обаче, хората отново бяха принудени да напуснат местата, където бяха намерили убежище.

По данни на Службата на ООН за правата на човека хиляди хора са избягали в Рафах след ожесточените боеве в Хан Юнис.

В момента в Рафах живеят над 1,3 млн. души, което е повече от половината от цялото население на ивицата Газа, което е общо 2,2 млн. души.

Израел смята, че висши служители на Хамас се крият в тунели в Хан Юнис и че бойците държат израелски заложници в обширната подземна мрежа.