Израел обяви нова военна кампания срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас" в централната част на ивицата Газа, където палестински медици съобщиха, че десетки хора са били убити при въздушни удари, предаде Ройтерс. Нападенията усложняват очакваните разговори между посредници, които се опитват да сключат споразумение за прекратяване на огъня, отбелязва агенцията.

От вчера до днес най-малко 44 палестинци са загинали при израелски удари в централните райони на ивицата Газа, съобщиха медицински служители в палестинския анклав, цитирани от БТА.

Израелските сили съобщиха, че самолетите са нанасяли удари по военни обекти на "Хамас" в централната част на Газа, докато сухопътните войски са действали "целенасочено с указания от разузнаването" в района на Ал Бурейдж - едно от отдавна установените бежански селища в Газа.

"Силите на 98-а дивизия започнаха прецизна кампания в райони на Източен Бурейдж и Източен Дейр ал Балах, едновременно над и под земята", се казва в изявление на израелските военни.

Жителите на засегнатите райони твърдят, че израелските сили са изпратили танкове в Ал Бурейдж, а самолети и танкове са обстрелвали близките селища Ал Магази и Ал Нусейрат, както и град Дейр ал Балах, където танковете не са нахлули.

Израел обеща да унищожи "Хамас", когато започна въздушна и сухопътна офанзива срещу Газа през октомври миналата година, след като бойци на палестинската въоръжена групировка извършиха трансгранично нападение срещу градове и кибуци в Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и взимайки над 250 за заложници. Около 120 от отвлечените все още са държани за заложници на територията на ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.

Офанзивата на Израел е отнела живота на повече от 36 000 души, сочат данните на контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в ивицата Газа, което твърди, че още хиляди палестинци са погребани под развалините.

 Нетаняху: Израел е готов за решителни действия в северната част на страната

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху направи обиколка на северната държавна граница с Ливан и заяви, че Израел е готов за решителни действия на север, предаде Ройтерс.

Израелски градове по границата, много от които са евакуирани, често стават мишена на нападения с дронове и ракети на ливанската групировка "Хизбула". Ракетите предизвикаха мащабни горски пожари тази седмица, опустошавайки обширни територии в Северен Израел.

"Който и да си мисли, че може да ни посегне и че ние ще стоим и просто ще наблюдаваме безучастно, прави голяма грешка. Ние сме подготвени за много решителни действия на север. По един или друг начин ще възстановим сигурността на север", каза Нетаняху.

Подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" и Израел си разменят удари от осем месеца насам, наред с войната в Газа, което поражда опасения, че по-широкомащабен конфликт може да обхване района.

Враждебните действия между Израел и "Хизбула" кулминираха през 2006 г., когато те поведоха война и десетки хиляди души от двете страни на конфликта бяха принудени да напуснат домовете си.