Израелското министерство на отбраната представи плановете на ръководителя на ведомството Йоав Галант за следващия етап от войната в Газа, които предвиждат по-целенасочен подход в северната част на анклава и продължаване на преследването на лидери на "Хамас" на юг, предаде Ройтерс.

Изявлението бе разпространено в момент, в който Израел продължава да изтегля силите си от Газа, за да може хиляди резервисти да се върнат към практикуване на професиите си. Освен това международната общност оказва все по-силен натиск върху Израел да премине към по-малко интензивни военни операции.

"Ще преминем към нов боен подход в северната част на ивицата Газа, който отговаря на военните постижения на терен", се казва в изявлението на израелското военно ведомство, цитирано от БТА.

Операциите ще включват щурмове и обиски, разрушаване на тунели, въздушни и наземни удари, както и акции на специалните части.

Израелските сили ще продължат с опитите си да ликвидират лидери на "Хамас" и да спасят израелски заложници в Южна Газа "толкова дълго, колкото се смята за необходимо", се посочва в изявлението. Сега там живее по-голямата част от 2,3-милионното население на обсадения анклав, като повечето хора са настанени в палатки и други временни подслони.

След войната "Хамас" повече няма да контролира Газа.

"Жителите на Газа са палестинци и поради това ще управляват палестински органи, при условие че вече не няма да има вражески действия или заплахи за държавата Израел", пише в текста.

Израел ще си запази възможността да предприема действия, но в Газа няма да има израелско цивилно присъствие, допълва канцеларията на Галант.