Министърът на отбраната Бени Ганц днес заяви, че Израел няма да доставя оръжие на Украйна, дни след като Москва предупреди да не се доставят израелски оръжия на Киев, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Политиката ни спрямо Украйна няма да се промени. Ще продължим да подкрепяме Запада и да стоим на негова страна, но няма да доставяме никакви оръжейни системи на Украйна", заяви Ганц на брифинг за посланиците на ЕС, цитиран в изявление на кабинета му.

Той обаче потвърди ангажимента на Израел да продължи да предоставя хуманитарна помощ на Украйна.

"Израел води политика на подкрепа за Украйна чрез хуманитарна помощ и доставка на жизненоважно отбранително оборудване. Планирам да разгледам и одобря допълнителен пакет от помощи, както сме правили и в миналото", добави Ганц.

В понеделник бившият руски президент и настоящ номер две в Съвета за сигурност Дмитрий Медведев предупреди Израел да не доставя оръжие на Украйна, като заяви, че това ще "разруши" отношенията с Русия.

"Изглежда, че Израел се готви да достави оръжие на киевския режим. Това е много неразумна стъпка. Това ще унищожи всички междудържавни отношения между нашите страни", заяви той в профила си в Телеграм.

Израел предложи да помогне на украинците да разработят система за предупреждение при въздушни атаки, докато Киев призова да получи възможности за справяне с ирански безпилотни самолети, използвани от Русия, предаде Ройтерс.

Посланикът на Украйна поиска оръжейни системи, които свалят безпилотните самолети, а министърът на отбраната Бени Ганц заяви, че Израел е твърдо решен да не доставя оръжия на Киев.

Въпреки че осъди руското нахлуване, Израел ограничава помощта си за Украйна до хуманитарна помощ, позовавайки се на желанието за продължаване на сътрудничеството с Москва по отношение на опустошената от войната Сирия и да гарантира благополучието на руските евреи.

Във вторник Украйна засили призивите си за израелска помощ, след като съобщи за множество руски удари с използване на ирански дронове камикадзе "Шахид-136". Иран отрича да доставя безпилотни самолети на Русия, а Кремъл не коментира въпроса.

Във вторник Ройтерс съобщи, че Иран също така е обещал да достави на Русия ракети "земя-земя".

Израел поиска от Украйна "да сподели информация за своите нужди от системи за въздушна тревога", заяви Ганц пред посланиците на ЕС. Тогава Израел би могъл да "съдейства за разработването на животоспасяваща гражданска система за ранно предупреждение".

Посланикът на Украйна Евгений Корничук заяви пред Ройтерс, че въпросът за такава система "вече не е актуален" и потвърди автентичността на писмото на посолството, което изтече в израелска медия, с искане за спешно закупуване на "Железен купол", "Барак-8" и "Пейтриът", "Давидова прашка" и "Ароу" от Израел.

Успоредно с прехващачите - разработени главно за защита от Иран или негови регионални съюзници, Израел разполага с радар, която задейства сирени или сигнали по мобилни телефони, за да предупреди гражданите да се укрият при изстрелване на ракети.

Подобни технологии за ранно предупреждение могат да бъдат предложени на Украйна, заяви говорител на израелското министерство на отбраната.