Войната в Украйна няма да приключи до края на зимата и не съм сигурен коя страна може да надвие другата. Това заяви за предаването "Светът и ние" на БНТ бившият директор на военното разузнаване в Израел ген.-майор Амос Гилад в коментар за развитието на конфликта след контраофанзивата на силите на Киев. 

По думите му, трябва да се гледа цялостната картина, а тя е, че противно на очакванията руснаците не печелят.

"Защото очакванията бяха, че всичко ще свърши за 24 часа. Възможностите и силната воля на Украйна са много изненадващи, но не съм сигурен, коя страна може да надвие другата. В общи линии, не смятам, че до края на зимата конфликтът ще приключи", добави ген. Гилад.

В отговор на въпрос възможно ли е украинската армия да освободи двете отцепили се републики в Източна Украйна, бившият шеф на израелското военно разузнаване не даде еднозначен отговор.

"Украинците имат своите успехи, но моята задача е да гледам цялата картина. Не мога да предвидя скорошен край на този трагичен конфликт, на този кървав конфликт", каза той.

Ген. Гилад допълни, че американското и британското разузнаване са разчели намеренията на руския президент Владимир Путин, така, "както ние се информираме от CNN".

"Политика на САЩ е да се опитват да възпират Путин. Друг много важен урок е, че ако искате да влезете във война, имате нужда от някакъв консенсус, имате нужда от предварителни операции. Украинците изненадаха не само мен, но и всички експерти по света бяха изненадани. Убеден съм, че дори разузнавателните служби бяха изненадани. Урокът е, че дори и да сте суперсила като Русия, не започвайте незаконна война. Няма да я спечелите", категоричен бе бившият военен разузнавач №1 на Израел.